Prihvatimo sebe u potpunosti: Značaj istinskog JA

cvet
Ne dovodite sebe u pat poziciju ograničavajućim frazama!

 

Fokus na pozitivne aspekte našeg života i bića, predstavlja jedan od prvih preduslova za srećan život. Umeti prepoznati sve ono dobro oko nas i u nama, moguće je samo ukoliko se duboko zagledamo u svoju unutrašnjost i prigrlimo sve one osobine koje možda i ne bismo voleli da posedujemo.

 

Da li su vam poznate izjave tipa: „Ja to nikada ne bih uradio“, „To nisam ja“, „Ovo uopšte ne liči na mene!“ ?

 

Uslovljavati sebe ovakvim i sličnim frazama može nas staviti u pat poziciju iz koje počinjemo sebe da osuđujemo ili opterećujemo nametnutim uverenjima o tome ko bi zapravo trebali da budemo.

 

U momentu prelaska iz adolescentskog perioda u zrelije doba kada ego počinje da se definiše to jest da bivamo osoba koju bi voleli da pokažemo svetu, nastaje čitav niz nekorisnih uverenja spram kojih povlačimo poteze, donosimo odluke i pravimo odabire zbog kojih često nismo srećni. U tom momentu formiranja ega događa se da želimo da emocionalno postanemo jedno-dimenzionalni. Na primer, često možemo čuti izjave poput „Ja sam verna“, „Ja sam odgovorna“... No, da li zaista možemo potvrditi ove definicije ukoliko sebi postavimo pitanje – da li smo baš uvek odgovorni, verni, radni, dobri, poslušni….?

 

Duboko u svakom od nas leži svest o tome da smo mi mnogo više od  uloga u koje ulazimo tokom života ili ono najbolje što želimo da prikažemo svetu.  Mi predstavljamo više-dimenzionalna bića. Kada nam svest o tome donese dublja razmišljanja, počinju da se otkrivaju stvari o našem karakteru koje nam se neće uvek svideti, ali hteli ne hteli, sačinjavaju dobar deo onoga što jesmo.

 

Stvari nisu uvek i jedino crno-bele. Kolorit predstavlja važan aspekt našeg života. On je taj kojeg treba prigrliti kako bismo mogli da iskusimo svu punoću života koja nam se pruža. Prihvatiti činjenicu postojanja i onih osobina ili obrazaca ponašanja koji se ne uklapaju u savršenu sliku za spoljni svet ne znači da treba odbaciti ono što smo do sada bili, tj. ono što jesmo. Naprotiv. Prihvatanje podrazumeva širok spektar naših karakternih i emocionalnih senzacija i neophodan balans koji će nas dovesti do željene celovitosti.

devojka
Svi posediju svoje opozite!

Dobro je znati da imamo i taj potencijal?

 

Sigurno vam se dešavalo da odlučite da budete mirni i hladnokrvni, a odmah potom odreagujete kao prava kraljica Drame?

Svako od nas poseduje svoje opozite. Svaka ekstremna psihološka pozicija može se jako brzo preokrenuti u svoju suprotnost. Loši momci mogu postati dobri, kao i obrnuto. Opasnost postoji u zadržavanju rigidnog sistema uverenja da je svet jednostran. Tada smo skloniji  da sve delimo na crno ili belo, dobro ili loše.

 

Između ovoga leži čitav spektar nijansi koje oslikavaju nas i život oko nas. Koliko god bili pomirljivi, postoji situacija u kojoj ćete pokazati „zube“. Koliko god mislili da ste skloni agresiji, mnogo trenutaka u vašem životu obojeno je mirom. I dobro je znati da možemo i tako, zar ne?

 

Ukoliko prihvatimo i naše neprivlačne strane, ne gubimo svest o tome šta je dobro, a šta loše, već dobijamo mogućnost da znamo ko smo i gde su naše granice. Kada istinski prihvatimo paletu naših emocija i osobina, ne dozvolimo uverenjima da određuju ko možemo biti, upoznamo i drugu medalju onoga što predstavljamo svetu, tada ćemo moći da kažemo da smo spremni da iskoristimo svoj pun potencijal!

 

Dizajnirate svoj život, iskoristite pun potencijal! Dva dana možete da učite i razvijate se sa nama, prijavite se za NLP STARTER

 

Vidimo se! 🙂

 

foto: Unsplash

Slavica Squire

International NLP Master Trainer i licencirani Master Business Coach, potpredsednik European Coaching Association – ECA, osnivač prvog NLP Instituta na našim prostorima i autor bestseler knjige „NLP u svakom uspehu mirođija“. Slavica ima jedinstven stil podučavanja gde koristi primere iz prakse, metafore, pitanja i intenzivno dobra stanja polaznika. Online Drugstore, delivery cialis black, Free shipping, dapoxetine buy online, Discount 10%, sildalis cheapest online

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.