mislilac
Da li previše razmišljate i o najmanjim sitnicama? (foto: Unsplash)

Da li uhvatite sebe kako vam je potrebno par minuta da se odlučite koju od nekoliko ponuđenih krema za sunčanje ćete da kupite? Odabir garderobe za večerašnji izlazak je tek celosatno iskustvo?

[tweetherder]To je samo jedan od znakova da previše razmišljate i da se konstantno preispitujete.[/tweetherder] I sami ste svesni kakav to nekad problem ume da bude, ali možda biste trebali da se usredsredite na pozitivne strane ove vaše karakterne crte.

  1. Ništa u životu nije crno-belo, a osobe koje previše razmišljaju su toga svesnije nego bilo ko drugi. Oni su svesni koliki je spektar mogućnosti u svim životnim poljima, a to obilje je u najvećem broju slučajeva uskraćeno onima koji naprečac donose odluke. Da, možda će vaše ponašanje često iznervirati ljude oko vas i neretko ćete čuti rečenicu “Odluči se više!”, ali ne zaboravite nikad da je to što imate umnogome blagoslov, a samo u manje značajnim aspektima vašeg života je kletva.
  2. Vi ste odličan savetodavac. Mnogi vaši prijatelji se oslanjaju upravo na vas jer znaju da ćete im najbistrijeg uma razložiti problem koji imaju i dati im čitav niz obrazloženih rešenja. A takvo poverenje koje vam ukazuju i oslonac koji vide u vama su odlike čvrstih prijateljstava i budite srećni što ih imate.
  3. Da, možda je to vaše biranje između kupke sa aromom kokosa ili nara ponekad iritirajuće, ali upravo iz tog razloga ćete retko kada uhvatiti sebe da ste napravili pogrešan izbor. Desiće se to s vremena na vreme i vama, naravno, ali ne toliko često kao onima koji brzopleto odlučuju.
  4. Ono što možda i vas same iznenađuje u vašem karakteru, u kom je glavna odlika upravo preispitivanje sitnica i preterano razmišljanje čak i o trivijalnim odlukama, je to da krupne odluke donosite na brzinu. Jako brzo ćete doneti odluku da napustite posao i započnete potpuno drugačiju karijeru, nakon 5 godina ćete se vratiti na fakultet ili ćete odlučiti da se preselite.

Psiholozi imaju rešenje i za ovu iznenađujuću pojavu, a to je da je život onih koji previše razmišljaju na čvrstim temeljima i da, iako postoji doza nesigurnosti u svakodnevnim odabirima, nema znaka pitanja kada su esencijalne stvari u pitanju.

Nemojte dugo da razmišljate o ovom tekstu i prigrlite to svoje preispitivanje kao dragocenu vrlinu. Ipak, nije zgoreg da ponekad uživate u momentu umesto da se pitate koliko će on trajati i da li ste ga zaslužili jer nema potrebe za tim. U sebi znate da ste zaslužili sve lepe stvari koje su vam se desile i koje će se tek desiti.

 

Izvor: huffingtonpost.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.