Preuređujete svoju garsonjeru? Evo koje greške treba izbeći!

garsonjera

Kada živite u garsonjeri i ograničeni ste veličinom prostora, svaka odluka o njegovom uređenju mora se razraditi do najsitnijih detalja.

Dizajniranje i uređenje garsonjere je veliki izazov, ali istovremeno i dobra zabava. Predstavljamo vam osam najčešćih grešaka koje morate izbeći prilikom uređenja malih prostora, kako bi vaš dom bio ugodan za život.

Garsonjeru “tretirate” kao jednu prostoriju

garsonjera-1

Vizuelno proširite prostor tako što ćete prostoriju podeliti komadom nameštaja ili tepihom. To znači da ćete znati gde vam je kuhinja, a gde spavaća soba. Zavucite tabure (ili dva) ispod stola pa ih, po potrebi, iskoristite kao dodatna mesta za sedenje kada vam dođu gosti. Prilikom kupovine nameštaja uvek birajte onaj komad koji ima više namena (radni sto možete koristiti kao sto za ručavanje, ali i obrnuto). Ako ih pravilno rasporedite, mnogo više stvari može stati u jedan mali stan.

Zavese kačite prenisko

garsonjera-2

Pravilno postavljene zavese mogu u potpunosti transformisati malu sobu. Najbolje bi bilo da ih postavite što bliže plafonu, jer će prozori izgledati kao da su viši. Takođe, birajte zavese koje se spuštaju sve do poda.

Birate glomazan nameštaj

garsonjera-3

Najveća greška koju možete napraviti pri uređenju garsonjere jeste da ubacite neodgovarajući nameštaj. Previše glomazan, ali i premali nameštaj može napraviti haos u prostoriji i učiniti da ona izgleda mnogo manja nego što jeste.

Bojite se ekperimentisanja

garsonjera-4

Možete se dobro zabaviti uređujući i mali prostor. Dobro bi bilo da eksperimentišete sa različitim bojama i dezenima koji će sigurno poboljšati izgled prostora u kojem živite. Razmislite i o tapetama sa dramatičnim motivima koji će privući pažnju vaših gostiju ali i učiniti da vaš stan izgleda mnogo veći.

Previše dekorišete zidove

garsonjera-5

Mali prostor će izgledati mnogo veći ako zidove okrečite u neku neutralnu boju. Naravno, to ne znači da zidovi treba da ostanu prazni. Ipak, nemojte preterivati. Izaberite jedan zid na koji ćete okačiti nekoliko umetničkih slika ili ličnih fotografija. Ovo je sasvim dovoljno da date lični pečat prostoru u kom živite, a da ga pri tome vizuelno ne smanjite.

Spavaću sobu ne odvajate od ostatka prostorije

garsonjera-6

Spavaću sobu možete vizuelno odvojiti od ostatka prostorije tako što ćete postaviti police za knjige, manji ormar ili je naglasiti tako što ćete iza kreveta nalepiti upadljivu tapetu. Takođe, možete iskoristiti i paravane, ali vodite računa da budu prozirni kako ne biste postigli kontra-efekat i smanjili prostor.

Preterujete sa detaljima

garsonjera-7

Previše detalja će učiniti da stan izgleda kao buvljak! Potrebno je da izaberete detalj koji će poslužiti za stvaranje iluzije većeg prostora. Postavljanjem većeg umetničkog dela vizuelno ćete otvoriti i povećati sobu. Velika ogledala su pun pogodak, jer vizuelno povećavaju prostor i odbijaju svetlost. Postavite ih nasuprot prozoru i udvostručite prostor!

Ne koristite multifunkcionalni nameštaj

garsonjera-8

Na tržištu je dostupan širok asortiman nameštaja osmišljenog upravo za garsonjere i male prostorije. Nameštaj obično ima više namena tako da, na primer, jedan običan krevet istovremeno može biti kauč, krevet za spavanje i mesto gde ćete odlagati svoju odeću.

Foto: realsimple.com
Izvor: realsimple.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.