Prestali ste da trenirate? Evo kako to ŠTETI vašem organizmu!

Da li i vi lenčarite ovih dana? (foto: theglossdotcom.tumblr.com)
Da li i vi lenčarite ovih dana? (foto: theglossdotcom.tumblr.com)

Da li ste vi jedan od onih fitnes “kampanjaca”, koji treniraju samo pred letnju sezonu kako bi dobro izgledali u bikiniju, a zimi se potpuno opustite i prepustite čarima praznika (i praznične trpeze)? 

Od opuštanja organa do gubitka mišićne mase, pa čak i slabljenja kostiju, odvikavanje od teretane može doneti mnoštvo nedostataka. Sportski naučnik i bivši vaterpolista Ros Edglei je pokušao da opiše šta to zapravo predstavlja.

U svetu zdravlja, fitnesa i sporta postoji univerzalni zakon, poznat kao S.A.I.D, odnosno Specifična adaptacija nametnute tražnje. To znači da se naši organi prilagođavaju svim onim zahtevima i naporima koji im nametnemo.

“U slučaju da zanemarite teretanu, smanjiće vam se snaga i pokretljivost vašeg tela. Kapacitet pluća se smanjuje, pa se mišići brže zamaraju. Srce vam nije u kondiciji, a imate i manje krvi u organizmu koja bi vam pomogla da vežbate. Vaše masti se samo talože, bez formiranja mišićne mase, smanjenjem aktivnosti takođe dolazi do gubitka koštane gustine”, objašnjava Ros.

Kao rešenje, bivši vaterpolista smatra da bi za početak svako jutro mogli da idemo peške do posla, da izbegavamo sedenje i kasno večeranje, a teretana tri puta nedeljno je nezaobilazna.

Izvor: superzena.b92.net
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.