Preskočite kafu: 7 stvari koje ne treba raditi nakon buđenja

Uz ove savete započnite svako jutro puni energije (foto: technivorz.com)
Uz ove savete započnite svako jutro puni energije (foto: technivorz.com)

Rituali kojima započinjete jutro, obično određuju i kakav će vam biti dan. Ako se probudite bez energije i primetite da su vam dani neproduktivni, moguće je da činite jednu od uobičajnih 7 jutarnjih grešaka.

Ovi saveti će vam reći koje su to greške i pomoći vam da ih ubuduće izbegnete.

1. Ne pritiskajte snooze na alarmu

Specijalisti koji proučavaju spavanje kažu da to nije dobra ideja. Jer svaki put kada pritisnete snooze i nastavite da spavate, ulazite u ciklus spavanja koji ne možete da završite. Zato se, kada se probudite, osećate umorno i nije vam ni do čega.

2. Nemojte ostajati u krevetu

Kada se probudite, protegnite noge i ruke dok još ležite. Što se više istežete, više ste zadovoljni i srećni tokom dana. Oni koji nakon buđenja ostaju u krevetu više su pospani i stresirani tog dana.

3. Nikako ne proveravajte mejlove nakon buđenja

Proveravanje elektronske pošte čim se probudite će vas samo odvratiti od bitnijih stvari koje morate da uradite. Fokusirajte se na produktivne zadatke umesto da odmah počnete da listate inboks.

4. Namestite krevet

Nameštanje kreveta odmah nakon buđenja povezano je sa produktivnošću celog vašeg dana. Zato je bitno steći ovu naviku kako bi lakše i uspešnije proveli dan pred vama.

5. Izbegavajte kafu nakon buđenja

Ako ste od onih ljudi koji piju kafu odmah nakon što se probude, vreme je da ponovo razmislite o ovoj navici. Između osam i devet ujutru vaše telo proizvodi velike količine kortizola, hormona vezanog za energiju u telu. Ako kafu pijete pre 9 i 30, telo će smanjiti proizvodnju kortizola i imaćete manje energije.

6. Ne budite se u mraku

Unutrašnji časovnik našeg tela je veoma osetljiv na mrak. Ako se probutite u tami, vaš mozak će biti zbunjen i učiniti da se osetite umorno. Razmaknite zavese, i ako je još uvek mrak kada se probudite, odmah upalite jako svetlo.

7. Navike su ključ svega

Naučnici savetuju da je snaga vaše volje ograničena i da potrebno stvoriti navike kojih ćete se pridržavati svakog jutra kako bi tokom dana imali mnogo više energije. Fokusirajte se na spremanje za posao i poštujte rutinu kako bi sačuvali rezerve snage za dan pred vama.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.