Ako želite da sa svojom porodicom provedete nekoliko dana van grada u kom živite, da se dobro zabavite ali i ne potrošite puno novca, obavezno pogledajte ove predloge.

Zobnatica

zobnatica

Ergela Zobnatica je pet kilometara udaljena od Bačke Topole. Gostima se nudi škola jahanja, turističko jahanje za decu i odrasle, vožnja fijakerom i lovačkom kočijom… Možete obići muzej konjarstva, muzej kovačnice, ergele, hipodrom sa manježom, kao i umetničku galeriju, u kojoj se nalazi stalna izložbena postavka slika. U Zobnaticu može da se ode na jednodnevni izlet, ali i duži odmor. Hotel ”Jadran” spada među najlepše objekte u Vojvodini. Pored hipodroma je i čarda, za predah i uživanje.

Palić

palic

Palić se nalazi na severu Srbije, osam kilometara istočno od Subotice, 20 kilometara od graničnog prelaza Horgoš. Do ovog mesta se dolazi autoputem E-75 i železnicom (pravcem Beograd – Subotica). Nadmorska visina jezera Palić je 102 metra. Pored zelenila i lekovite vode, tu je i Zoološki vrt (baziran na koncepciji prikazivanja životinja bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala). Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina – ”kuća labudova”, koja ima oblik srednjevekovnog zamka.

Fruška gora

fruska-gora

Fruška Gora je idealno mesto za odmor i rekreaciju, a od Novog Sada je udaljena 16 kilometara. U ovom Nacionalnom parku postoje mnoge retke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Pašnjaci, vinogradi i voćnjaci ukrašavaju padine Fruške gore, dok su površine koje se nalaze iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim šumama. Posebnu vrednost Fruške gore predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, jedinstvenim bibliotekama i izuzetnim freskama. Posetite manastir Krušedol koji je zadužbina porodice Branković, poslednjih srpskih despota u Sremu. Atraktivna izletišta u blizini su Čortanovačka šuma, Stražilovo, Zmajevac, Hajdučki breg, Ciganski logor.

Vrnjačka banja

vrnjacka-banja

Vrnjačka banja je najveće banjsko lečilište u Srbiji (raspolaže sa sedam mineralnih izvora). Ovo je regija sa značajnim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresknim slikarstvom. Manastiri koje neizostavno treba obići su Studenica, Žiča, Gradac, Sopoćani i Ðurđevi Stupovi. Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima. Poznati hoteli su: Zvezda, Park, Sloboda, Beli Izvor, Breza, Partizanka.

Arheološko nalazište Viminacijum

vinminacijum

U neposrednoj blizini Kostolca, dvanaest kilometara od Požarevca nalaze se ostaci Viminacijuma, nekadašnjeg rimskog grada i logora. Ovaj značajan vojni, ekonomski i kulturni centar imao je više desetina hiljada stanovnika, dok je logor imao čak šest hiljada vojnika. U Viminacijumu je otkriveno više od trinaest hiljada nekropola (grobova), a u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu smešteno je oko četrdeset hiljada raznih predmeta iz ovog perioda.

Banja Eržebet

erzebet

Nalazi se u malom gradu Morahalom u Mađarskoj na samo 20 km od granice sa Srbijom. Banja nije samo medicinski centar već i centar zabave i dobrog provoda za sve članove porodice. Ima četranaest zatvorenih i devet otvorenih bazena sa termalnom vodom, temperature do 39 stepeni, saune, kupke uživanja, tobogane, akvabik …

Čudo prirode – Đavolja Varoš

djavolja-varos

Spomenik prirode Đavolja Varoš se nalazi 27 kilometara od Kuršumlije. Čine ga dva prirodna fenomena: zemljane figure i dva izvora jako kisele vode, visoke mineralizacije. Čudno izvajane i još čudnije poređane zemljane figure, voda čudnog ukusa i mirisa, mistika koju stvaraju zvučni efekti – uticali su na maštu lokalnog stanovništva da to mesto nazovu Đavolja Varoš. Uz nesvakidašnji doživljaj prirode, izletnicima se pruža mogućnost i za aktivan i za pasivan odmor. Ukoliko se odluče za duži boravak, smeštaj mogu da potraže u hotelu ”Radan” u Prolom Banji ili motelu ”Rudare” u Kuršumliji.

Etno selo Stanišići

stanisici

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno Selo “Stanišići”. Etno selo “Stanišići”, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovde se odmaraju oči i duša, čovek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Izvor: yumama.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.