pms
Simptomi PMS-a mogu biti naporni (foto:julien heler/flickr.com)

Oko 85% žena iskusi bar jedan neprijatan simptom PMS-a u toku svakog meseca.

Stručnjaci još uvek nisu u potpunosti razjasnili konkretan uzrok predmenstrualnog sindroma (kao ni zašto su pojedine žene toliko srećne da nemaju problema sa nadimanjem, promenama raspoloženja i žudnjom za određenom hranom), ali vrlo je verovatno da je on povezan sa normalnim hormonalnim promenama koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa, kao i hemijskim promenama u mozgu.

Srećom, kako naučnici nastavaljaju da traže uzrok naših muka, mnogo vremena su proveli i u otkrivanju onoga što nam može pomoći.

[tweetherder]Ovo su tri efikasna načina da eliminišete ili makar ublažite simptome PMS-a[/tweetherder]:

Kalcijum

Snabdevanje organizma sa najmanje 1200 mg kalcijuma tokom svakog dana, iz hrane i suplemenata, može pomoći u suzbijanju ozbiljnosti promena raspoloženja, zadržavanja tečnosti u organizmu, grčeva i žudnje za određenom hranom. Istraživanje je pokazalo da od 62 biljke, vitamina i minerala koji su se preporučivali za ublažavanje simptoma PMS-a, kalcijum je bio jedini mineral koji je zaista delovao.

Vežbanje

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom ili trčanje 3 puta nedeljno u velikoj meri ublažava simptome PMS-a, kao što su zamor i slaba koncentracija. Aerobne vežbe pojačavaju oslobađanje endorfina koji može poboljšati loše raspoloženje.

Lekovi

Određene pilule za kontracepciju, antidepresivi i lekovi protiv anksioznosti mogu pomoći u regulisanju raspoloženja, ukoliko su simptomi zaista ozbiljni. Takođe, diuretici mogu biti od pomoći kod nadimanja, a lekovi protiv bola kod grčeva i glavobolja koje nastaju kao uzrok PMS-a. Ovde je veoma važno napomenuti da se pre korišćenja lekova obavezno posavetujete sa doktorom ili farmaceutom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.