Podržite kampanju protiv nasilja u porodici “Potpisujem: Sa reči – u akciju”

nasilje
(foto: geelongadvertiser.com)

Od početka godine ovo je 32. žena koja je ubijena od strane svog partnera ili bivšeg partnera u Srbiji. Mnoge od njih prijavljivale su nasilje, proganjanje i pretnje, ali ih niko nije zaštitio.
U prošloj godini do policije je stiglo oko 6000 prijava nasilja u porodici, od čega je 3642 policija prosledila tužilaštvu. Osuđeno je 1712, od čega samo 634 zatvorskom kaznom (ostalo su uslovne i novčane kazne). U istom periodu je nasilnicima izrečeno samo 70 mera iseljenja, a kuće je moralo da napusti 1250 žena sa svojom decom.

Ukoliko ste propustili: Ovo su prvi znaci zlostavljanja u vezi!

Ova poražavajuća statistika najbolje pokazuje da Srbija ne primenjuje Istanbulsku konvenciju, koju je ratifikovala 2013. godine godine. Polazeći od toga, glavna poruka ovogodišnje kampanje Autonomnog ženskog centra i partnerskih organizacija „Potpisujem“ jeste da se zajedno sa građanima pošalje poruka državi, da ne primenjujući u praksi odredbe međunarodne konvencije, uskraćuje žrtvama primerenu zaštitu.

Ove godine se kampanja, zato, vodi pod sloganom „Sa reči – u akciju!“. Pozivamo vas da u vreme trajanja kampanje (novembar, decembar 2015), putem društvenih mreža i mejlova podržite kampanju i pozovete Vladu Srbije na odgovornost.

Regionalna kampanja „Potpisujem“ je deo višegodišnje borbe protiv nasilja u porodici koju sprovode Autonomni ženski centar i partnerske organizacije iz zemlje i regiona. Kampanja je posvećena primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), a treću godinu za redom je organizuje Autonomni ženski centar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.