Počnite još danas: 8 navika za lako gubljenje kilograma

Navike koje će vam pomoći da brzo izgubite kilograme (foto: Health Serial)
Navike koje će vam pomoći da brzo izgubite kilograme (foto: Health Serial)

Koliko puta godišnje započinjete dijetu? Svakog ponedeljka sebi govorite da je to taj dan – ali da li uspeva? Gubljenje kilograma ne mora da bude ni stresno ni komplikovano.

Sve što je potrebno je da steknete jednostavne navike, a ovo je 8 naučno potvrđenih saveta kako da dostignete telo iz snova samo malim promenama u svakodnevnoj rutini.

1. Ako ne volite da vežbate, i 30 minuta je dovoljno

Sjajna vest za sve vas koji niste ljubitelji teterane… Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kopenhagenu pokazalo je da trening od 30 minuta dnevno pomaže da izgubite 25% više težine nego ako vežbate sat vremena.

2. Jedite polako i smisleno

U svetu koji se ubrzano kreće, jesti brzo je postala loša navika većine koju možete lako da ispravite. Ironično je to što kada jedete brzo, dolazi do smanjenja osećaja sitosti, a to vodi prejedanju. Dok vaš mozak registruje da vam je želudac pun, već ste previše pojeli i sigurno ćete se ugojiti.

3. Izbegavajte da jedete ispred TV-a ili kompjutera

Časopis American Journal of Clinical Nutrition navodi da reklame hrane, naročito brze i nezdrave hrane, povećavaju naš apetit i teraju da se prejedamo. Takođe, ako jedemo ispred kompjutera ili televizora, često ne obraćamo pažnju na hranu i to koliko smo pojeli.

4. Nemojte pregrevati kuću

Ako se nađemo u hladnoj prostoriji, počinjemo da se tresemo, naši mišići se grče kako bi proizveli dodatnu toplotu te sagorevamo više kalorija tokom tog procesa. Takođe stvaramo toplotu i u srednje zagrejanim prostorijama kada nam nije previše hladno. Tako, ako vam je u domu pretoplo, telo više ne mora da se navikava na promenu temperature i sagoreva manje kalorija.

5. Čitajte deklaracije na hrani

Etiketa na kojoj pišu nutritivne vrednosti hrane može biti od velike pomoći kada želite da smršate. Istraživanje objavljeno u Journal of Consumer Affairs navodi da osobe koje čitaju etikete na ambalaži imaju veće šanse da izgube višak kilograma, naročito žene između 37. i 50. godine.

6. Jedite više jogurta i orašastih plodova

Jedna studija sa Univerziteta Harvard pokazala je da jogurt i orašasti plodovi na duže staze imaju veći uticaj na gubljenje kilograma od voća i povrća.

7. Ljuta paprika i začini

Kako ubrzavaju metabolizam, ljute paprike imaju veliki značaj kod mršavljenja. Takođe i kajenska paprika smanjuje apetit i brže sagoreva kalorije, kako navodi jedno istraživanje Univerziteta Purdue.

8. Voda

Osim što održava telo hidriranim, voda izaziva sitost i ubrzava metabolizan, te umnogome pomaže kod gubljenja kilograma. Klinička istraživanja pokazala su da ispijanje dve čaše vode pre oborka pomaže da brže smršate.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.