Pismo oca ćerki koje je raznežilo svetsku javnost!

tata i cerka
Ljubav oca prema ćerki (foto: photosavvy/Flickr.com)

Modna industrija i standardi koji su nam nametnuti, surovi su za žene, a pogotovo za devojčice koje se po prvi put sreću sa ovako teškim izazovima.

Kako ostati svoja i ne biti produkt aktuelnih trendova, a opet biti prihvaćena i poštovana?

Taj odgovor dao je jedan tata u pismu svojoj četvorogodišnjoj ćerki, koje je obišlo svet zbog emotivnosti, iskrenosti i mudrosti koje sadrži.

 

Obavezno pročitajte ovaj tekst!

 

********************************************

 

“Draga malena,

 

Dok ti ovo pišem, sedim u odeljku u kom se prodaje šminka u jednoj lokalnoj prodavnici. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mestu i rekao mi da se oseća kao da je na jednom od najsurovijih mesta na svetu. Zato sam želeo da pokušam da razumem zbog čega je tako. I sada, dok sedim ovde, počinjem da se slažem s njim. Reči imaju moć, a reči koje na rafovima sa šminkom vidim su veoma moćne. Reči i fraze poput sledećih: pristupačno prelepo, bezgrešno, besprekorna završnica, sjajna snaga, tečna moć, izaberite prirodno, prkosi godinama, momentalno vraća vreme, izaberi svoj san, gotovo gola i prirodna lepota.
Kada postaneš roditelj devojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje – ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svako drugi. Ipak, dok sedim u delu prodavnice u kojem se nudi šminka, uviđam da je većina neće videti kao takvu. Videće je kao lepo lice i telo za uživanje. I reći će joj da mora da izgleda na određeni način da bi vredela i bila uticajna.

Ali reči imaju moć i, možda, samo možda, reči oca mogu da se takmiče s rečima sveta. Možda očeve reči mogu pomoći devojčici da pretvori šamar institucionalizovanog srama u stabilan osećaj sopstvene vrednosti i lepote.
Očeve reči nisu druge reči, ali imaju drugačije značenje:

Sjajna snaga

Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi ko si, a potom ćeš moći da se uspešno probijaš kroz život.

Izaberi svoj san

Ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij šta želiš u ovom svetu, a kada izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Gola

Svet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci šta ti je na srcu. Budi ranjiva. Rizikuj. Voli sve koji i sami jedva znaju šta je to ljubav. Čini to ogoljeno. Otvoreno. Raskalašno.

Bezgrešno

Budi uvek svesna jedne stvari – bezgrešnost ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresovani za tvoj novčanik. Izabereš li da tragaš za savršenstvom, budi nepogrešivo zahvalna zbog toga ko si i zbog svih koji te okružuju.

Prkosi godinama

Tvoja koža će se naborati, a mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će večno ostati mlada. Uvek će znati kako da se igra, kako da uživa i kako da luduje u ovom životu u kom imamo samo jednu priliku. Prkosi starenju svog duha.

Besprekorna završnica

Kraj nema nikakve veze s tim kako danas izgledamo, ali ima veze s time kakav je naš život. Neka, zato, godine života budu priprema za dan kada će doći kraj. Stari graciozno, rasti mudro, voli toliko da ljubavlju obuhvatiš sve ljude. Neka tvoja besprekorna završnica bude spokojan zagrljaj kraja i put ka nepoznatom, a tvoj život dar svakome kome si u srcu.
Malena, ti voliš sve što je roze i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti da li je šminka zaista važna. Ipak, molim se da ti jedna reč postane važna – poslednja reč koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gde si najlepša. Reč koja je toliko svetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.
Gde si najlepša? Unutra.

 

Od mog srca tvom,

Tata

 

izvor: Yu mama

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.