Pilates je revolucionarna tehnika vežbanja, osmišljena od strane Josepha Pilatesa, za koju mnogi tvrde da dovodi u sklad dušu i telo.

Isticanjem važnosti pravilnog disanja i mirnih i uravnoteženih pokreta pilates poboljšava fleksibilnost, okretnost i gipkost tela. Naglasak se stavlja ne na kvantitet, već na kvalitet u ponavljanju vežbi. Na taj način se formiraju dugački, vretenasti mišići u kojima je koncentrisana snaga, a ne masa.

*** Ukoliko ste propustili – Korset dijeta: Recept za savršen struk ili opasnost po zdravlje?

Predstavljamo vam  pet pilates vežbi koje  će za kratko vreme “skinuti” suvišne  centimetre sa vašeg struka.

Spuštanje kolena u stranu

Pilates-1

Sedite na pod, oslonite se na laktove i noge podignite tako da su kolena savijena pod uglom od devedeset stepeni. Udahnite pa noge što više spustite u stranu, a da pri tome ne pomerate gornji deo tela. Izdahnite pa kolena vratite na sredinu. Isto ponovite i na drugu stranu. Uradite dve serije od po deset naizmeničnih ponavljanja.

Makazice

Pilates-2

Lezite na leđa, ruke stavite iza glave, a zatim trup odignite od poda. Podignite levu nogu uvis, okrenite se u struku tako da desni lakat približite levom kolenu. Isto ponovite i desnom nogom. Uradite dve serije od po deset naizmeničnih ponavljanja.

Izdržaj na laktovima sa rotacijom trupa u stranu

Pilates-3

Zauzmite položaj kao za sklek, spustite se na laktove, stisnite šake i spojite stopala. Izdahnite i stisnite mišiće stomaka pa se lagano okrenite u desnu stranu tako da svu težinu prebacite na desno stopalo. Izdahnite pa se vratite u početni položaj. Udahnite pa isto ponovite i na drugu stranu. Izdahnite. Uradite dve serije od po deset naizmeničnih ponavljanja.

Bočni izdržaj sa rotacijom trupa na dole

Pilates-4

Zauzmite položaj za bočni izdržaj (kao na slici). Udahnite i rotirajući se u struku spustite lakat što više prema dole. Izdahnite pa se vratite u početni položaj. Ovo je jedno ponavljanje. Uradite osam, odmorite te isto ponovite i na drugu stranu.

Iskorak sa rotacijom trupa

Pilates-5

Zauzmite početni položaj tako što ćete desnom nogom iskoračiti prema napred, a ruke staviti iza glave. Levom nogom zakoračite malo prema nazad. Izdahnite i savijte oba kolena istovremeno okrećući trup što više na desnu stranu. Udahnite, ispravite noge te vratite trup u početni položaj. Ovo je jedno ponavljanje. Uradite dve serije od po deset naizmeničnih ponavljanja.

 Izvor: mindbodygreen.com, foto: Pintererest
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.