maraton
Maraton se bliži… (foto: Elvert Barnes/Flickr.com)

Zašto naslov ima veze sa ljubavlju i kada smo poslednji put osvestili pitanje: Da li uopšte želimo ljubav za ceo život? Šta ona znači i podrazumeva?

U ljubavnom životu, to je odnos za koji znamo da će trajati koliko i mi. Sigurnost, stabilnost. Rast u najpovoljnim uslovima. [tweetherder]Kada je reč o trčanju – ljubav za ceo život znači ugradnju trčanja u životni stil. [/tweetherder]Ali za razliku od ljubavnih veza, ovaj “brak” ne isključuje druge vidovi aktivnosti, već vam daje najudobniju bazu na kojoj dalje možete da gradite.

U praksi to znači sledeće – krenite neoprezno ili preambiciozno i nekako ćete dogurati do cilja, ali posle toga, trčanje za vas neće biti isto. Nećete održavati kondiciju i svaki sledeći neoprezni izlet u rekreaciju imaće šansu da se završi podjednako neslavno.

Ukoliko se spremate za Beogradski maraton, ovako treba da izgleda narednih 7 dana, što se treninga tiče:

deset nedelja do maratona (3)
Klik na sliku za uvećanje

Krenite pametno – i stvarate uslove za doživotno partnerstvo. Ono nosi brojne prednosti što smo detaljno opisali u prvom tekstu i zapravo vam daje najbolje životne šanse.

Ovo je prva nedelja sa ozbiljnim dužinama – dajte sve od sebe, ali budite realistični.

Kako izabrati pametno?

Najkraći savet koji mogu da vam dam je da stvorite pametni cilj. Pametan cilj je zapravo akronim S.M.A.R.T

Specific – specifičan. Cilj se ne može odnositi na više različitih oblasti ili stvari, uvek samo na po jednu u datom vremenu.

Measurable – merljiv. Kad god je moguće, kvantifikujte ciljeve. Želim da pretrčim 100 km, Želim da istrčim 2 polumaratona u 2015. …

Attainable – dostižan. Ukoliko zacrtate previsok cilj, demoralisaćete se. Prelak – nećete se baš zaljubiti u sebe. Dobar cilj je na pravoj udaljenosti od komfor zone i na taj način je i širi, a vi rastete.

Relevant – relevantan. Naravno, mora biti iz oblasti gde možete da ga dostignete i koja je u saglasnosti sa vašim životnim ciljevima i vizijama.  Ukoliko ste trkač ili trkačica a postavljate već sada sebi ciljano vreme u triatlonu, velika je šansa da ćete napraviti grešku. Isto važi i za masu ciljeva rasutim po svim sferama života, oni crpe energiju, a vi gubite vreme.

Time bound – vremenski ograničen. Želje su bezvremene, ciljevi se uvek odnose na određen period vremena. To je jedini način na koji možete da pratite sopstveni napredak.

Kada odaberemo pametan cilj, dalje ide lako. Zapišemo ga. Izgovorimo ga. Nađemo pravu motivaciju. Prave ljude koji će nas podržavati u novoj navici. I bivamo predani. Ne zaboravite:

Motivacija vas pokreće – navika vas održava.

 **************************************************************************************
Piše: Tijana Popadić
Tijana voli da trči i da radi ono što voli. Vodi i uređuje sajt trčanje.rs najveću regionalu bazu znanja i motivacije za rekreativne trkače i trkačice.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.