Paklena pomorandža

Dobra anticelulit krema treba da pretvori  paklenu pomorandžu u staklo. (Foto: morguefile.com)
Dobra anticelulit krema treba da pretvori paklenu pomorandžu u staklo. (Foto: morguefile.com)

“It’s funny how the colors of the real world only seem really real when you see them on the screen.” – Anthony Burgess, A Clockwork Orange

“Smešno je kako boje stvarnog sveta jedino izgledaju stvarno ako ih vidiš na ekranu” – Anthony Burgess, Paklena pomorandža

Šta je to o čemu sada upošte ne razmišljamo, a već za par meseci ćemo želeti čarobni štapić da ga se rešimo?

Sada je vreme za akciju koja će ga sprečiti. Pored after party detoxa, odmora, vežbanja i mnogo vode….

Šta je to anticelulit krema?

Anticelulit kreme ili češće gelovi sadrže razne sastojke čije su funkcije ubrzavanje mikrocirkulacije, lipoliza(razgrađivanje površinskih, vidljivih masnih naslaga), drenaža, zatezanje.

Važno je naglasiti da se kozmetički proizvodi odnose na tretman izgleda kože i nikako ne mogu da utiču na gubitak masnih naslaga u gramima (ili kilogramima). Za gubitak težine (koji je poželjno da bude prateći tokom ovakvih tretmana) konsultujte nutricionistu za izbor pravilne dijete, lekara za eventualni tretman i naravno vašeg tretnera s kojim vežbate.

Uopšteno govoreći, jedna dobra anticelulit krema treba da zategne kožu, smanji prisutnost vidljivog celulita i paklenu pomorandžu pretvori u staklo.

Alhemija: kamen u zlato – pomorandža u staklo…

Šta sve sadrže kreme protiv celulita?

Sastojci krema mogu biti hemijske prirode, biljni ekstrakti, ulja i, u novije vreme sve više, farmaceutske komponente (lekovi).

Kofein je apsolutni pobednik po zastupljenosti u kremama protiv celulita. Čak i prilikom istraživanja učinka novih komponenti on je nezaobilazni dodatak.

Šta je zapravo funkcija kofeina?

Kofein ubrzava cirkulaciju, izvlači tečnost iz međućelijskog prostora i indukuje lipolizu. Sve to se dešava tik ispod površine kože.  Na taj način on sagoreva masti koje se oslobađaju iz ćelija koje na taj način smanjuju svoju veličinu. Koža postaje ravnija i zategnutija.

Dejstvo monogih biljnih ekstrakata se zasniva na istoj ideji i glavna aktivna komponenta je zapravo kofein. Zato su atraktivni i često prisutni sastojci i zelena kafa, zeleni čaj…

Verujem da ćete skoro u svakom sastavu (krema protiv celulita) pročitati da sadrži kofein.

Aminofilin i teofilin su hemijski srodne supstance kofeinu i originalno se koriste za lečenje bronhijalne astme. Imaju brojne loše strane od alergijskih reakcija pa na dalje. Ima dosta studija na temu njihovog dejstva i da li je uopšte opravdano koristiti ih i, ako da, u kojoj koncentraciji i kako.

L karnitin je aminokiselina koja doprinosi oksidaciji masti odnosno pretvaranju masti u energiju. Studije koje su ispitivale njegove efekte i dejstvo uglavnom su bazirane na oralnoj upotrebi u vidu suplemenata, a mnogo manje se odnose na  primenu u kremama. Zaključak je da je dejstvo vremenski ograničeno i privremeno, kao i sa svim drugim sastojcima. Činjenica jeste da ga ima u našem organizmu i da se to koristi u svrhu promocije karnitina kao prirodnog izbora za uklanjanja celulita. Koliko je ta teza održiva velika je nepoznanica.

Biljni ekstrakti i ulja protiv celulita

Biljni ekstrakti i ulja su moji isključivi i jedini favoriti. Njihovo dejstvo nije sasvim dokazano i potrđeno u nauci. Volim da kažem nije još.  Ima mnogo biljaka čiji se ekstrakti koriste u kremama protiv celulita (morač, kesten, zeleni čaj, zelena kafa, ruskus…). Njihovo dejstvo se objašnjava prisustvom određenih komponenti u ekstraktu i samim tim od kvaliteta ekstrakta zavisi i dejstvo.

Laneno ulje se u aromaterapiji koristi za anticelulit tretmane i od njega se prave oblozi. Važno je da ulja koja se koriste imaju visoko antioksidantno dejstvo (ulje semenki grožđa, na primer)

[tweetherder]Cilj kreme protiv celulita je da pospeši proizvodnju kolagena[/tweetherder] (tzv. jačanje kolagena – da bi se sprečilo ispadanje masnih ćelija i izgled paklene pomorandže), pojača cirkulaciju i izravna površinu kože.

Ovo isto važi i za masažna ulja u koja je potrebno dodati eterična ulja sa ovim dejstvom.  Najdelotvornija eterična ulja su: limun, kleka, geranijum, grejpfrut, ruzmarin…

Cimet ne spada u ovu grupu iako se široko koristi zbog svoje osobine da izaziva površinsku iritaciju (crvenilo, peckanje…). Ta osobina doprinosi jedino da vi imate subjektivni osećaj da se nešto dešava.

Uputstvo za upotrebu kreme protiv celulita

Važno je da se krema nanosi na čistu kožu. Najbolje bi bilo da je prethodno odrađen piling tela kako bi koža bila oslobođena nevidljivih mrtvih slojeva na površini. Ovo naročito važi za masažu. Ako je koža već zapušena mrtvim slojem može doći do prevelikog zadržavanja ulja na površini i pravljenja grudvica. Da bi se to izbeglo koža mora biti sasvim čista. Jači i abrazivniji piling je dovoljan jednom nedeljno, a pilinge sa nežnijim česticama možete raditi i svakodnevno.

Iako dejstvo aromaterapije, masaže, kreme i svih tretmana protiv celulita deluje površinski i ograničeno vreme mislim da je vredno koristiti ih u smislu nege kože i ulepšavanja njenog izgleda. Da li vam je zaista važno da celulit nestane ili je dovoljno da se ne vidi? Ili bar da se vidi manje?

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.