Da li ja to mogu? Ili ne mogu?
Da li ja to mogu? Ili ne mogu?

Životne okolnosti, same po sebi, umeju da budu i dobre i loše. To je nešto na šta u brojnim situacijama ne možemo da utičemo. Ipak, čak i onda kada ne možemo da promenimo okolnosti, možemo da promenimo svoj stav i ponašanje. 

Mnogo toga možeš sebi olakšati, ali i otežati. Izaberi da budeš svoj najbolji prijatelj, a ne najveći neprijatelj.

Ukoliko želiš da postigneš to od ovog momenta moraš da prestaneš da radiš sebi sledećih 10 stvari.

  1. Nemoj da odlažeš stvari koje treba da odradiš. Napravi priorite i fokusiraj se na uspešno izvršavanje svojih zadataka. Oni će te čekati kad tad, a malo toga možeš da uradiš u 5 do 12. U svakom slučaju ne možeš dati svoj maksimum. Stoga napravi razliku između onoga što je prioritet i onoga što može da sačeka.
  2. Ne analiziraj preterano baš sve. Introspekcija je nešto što nam pomaže da naučimo iz svojih grešaka, da spoznamo svoje prednosti i da bolje upoznamo sebe. Ali, besomučno kopanje po sebi i sopstvenim neuspesima mogu delovati pogubno na samopouzdanje i tvoj dalji napredak. Isto tako, nemoj previše da se obazireš na tuđe reči i postupke jer većini njih nisu pridali toliko važnosti ni oni koji stoje iza njih, pa nemoj ni ti.
  3. Ne shvataj sebe preozbiljno. Ne leži na tvojim plećima teret celog sveta. I ti si samo čovek. Ne treba da budeš rob svog zanimanja ili profesije, niti da se stalno uklapaš u sliku koju su drugi projektovali na tebe.
  4. Zaboravi na pritisak. Ne opterećuj sebe prekomerenim obavezama koje znaš da ne možeš da ispuniš.
  5. Odustani od konstantnog udovoljavanja svima oko sebe. Lep gest ili pažnja su jedno, ali stavljanje potreba drugih ispred vlastitih je nešto za šta ti niko neće reći hvala.
  6. Prestani da se porediš sa drugima. Uvek će na svetu postojati neko ko je postigao više ili uradio nešto bolje. Ti si individua za sebe i jedina osoba sa kojom treba da se takmičiš. Neka tvoj cilj ne bude da si bolji od drugih, nego da si bolji od onoga ko si bio juče.
  7. Nemoj stalno da se žališ. Ako možeš da utičeš na situaciju koja te muči onda učini nešto povodom toga. Ako ne možeš onda prihvati stvari takve kakve jesu i promeni svoj stav prema tome, kao i buduće delovanje.
  8. Ne sumnjaj u sebe. Ako ne veruješ u sebe neće verovati niko drugi. Veruj u sebe i onda kada niko drugi ne veruje i to te u startu čini pobednikom.
  9. Odustani od prevelikih očekivanja. Nećeš postati milioner preko noći. U životu je sve produkt dugog i napornog rada. Ako nisi spreman na velika odricanja i napore onda nemoj ni da sanjaš velike stvari. Uskladi svoje ciljeve sa realnošću.
  10. Ne pokušavaj da budeš nešto što nisi. To ne znači da ne treba da napreduješ i da se usavršavaš. Ali, glumljenje da si osoba koja nisi će možda zavarati druge, ali nikada nećeš prevariti samoga sebe. Kao što kaže Oscar Wilde: “Budi svoj, svi ostali su već zauzeti.”
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.