Ovo su neosporne dobrobiti čitanja

knjige
Zima je savršeno doba za čitanje! (foto: Abhi Sharma/Flickr.com)

 

Da li u slobodno vreme čitate knjige? Da li je to navika iz detinjstva ili ste kasnije shvatili važnost ispisanih stranica?

U svakom slučaju, čitanjem učite, stičete znanje iz više uglova, gledano od pravopisa, stila pisanja, pa sve do materije koju izučavate ili čitate, bilo da su to međuljudski odnosi, istorija ili neka konkretna nauka.

Takođe, ovo je najjeftiniji oblik učenja, a čitanje vas čini fokusiranim i samim tim ste na trenutke oslobođeni od smart telefona, tableta ostalih gedžeta koje svi koristimo.

Knige vas čine pametnijima

Dokazano je da knjige pozitivno utču na moždane vijuge, a psiholozi tumače nekoliko tipova inteligencije koji se poboljšavaju, neguju i podstiču čitanjem knjiga :

1. Emocionalna inteligencija – sposobnost da razumete i uzvratite osećanja

2. Fluidna inteligencija – sposobnost da rešite problem

3. Kristalizovana inteligencija – znanje koje imate

Čitanje generalno utiče dobro na memoriju, a istraživanja iz magazina Neurology pokazuju da učesnici koji su čitali knjige ili rešavali matematičke probleme imaju bolje pamćenje kasnije u životu, nevezano da li su počeli rano da čitaju ili ne.

Čitanjem ćete razbistriti misli i umiriti nervozu

Rad i odgovorni poslovi crpe energiju i koncentraciju, pa se često dešava da i posle posla, razmišljate o poslu i zapravo ste pod stresom. Knjiga će poslužiti kao vid relaksacije, možete se skroz prepustiti i uživati zalazeći u potpuno drugu dimenziju.[tweetherder] Istraživači Univerziteta Saseks su zaključili da je čitanje blagotvorno za redukovanje stresa [/tweetherder] čak više od muzike ili šetnje.

“Zaista je nevažno koju knjigu čitate, gubeći sebe u knjizi bežite od briga, problema i stresa koji se svakodnevno nagomilava i otvarate mogućnost istraživanja mašte autora knjige koju čitate”, izjavio je Dr. David Lewis za britanski Telegraph. Dodao je još: “Ovo je više od skretanja pažnje, maštovitost ispisanih stranica podstiče kreativnost i deluje na izmenjeno stanje svesti”.

Knjige koje služe za ispitivanje sopstvene ličnosti zaista pomažu ljudima

Kada imate probleme u porodici, sa prijateljima i slično, ne treba bežati od ovakvih knjiga, jer je dokazano da zaista pomažu, pogotovo ljudima koji pate od depresije. Univerzitet u Mančesteru je objavio izveštaj u kome se potvrđuje da knjige pomažu kod depresije, takozvana “biblioterapija”.

*********************************************************

Nekoliko preporuka biznis knjiga za čitanje:

1.  Predictably Irrational – Dan Ariely

Budući da smo svakodnevno suočeni sa donošenjem odluka, autor objašnjava na koji način donosimo poslovne odluke, kao i to da su umesto racionalne, često iracionalne. Trebalo bi da shvatite i šta to motiviše, a šta odbija klijente.

2. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Jedna od prvih knjiga koja postavlja pitanje šta nas to čini pobednikom. Odlična je kao motivaciona knjiga u poljima vođstva, dolaska na poziciju broj jedan i generalno uspeha. Knjiga iz 1937. govori o Henry Fordu, Thomas Edisonu i Andrew Carnegieu, a i danas je vredna čitanja i može biti korisna u poslovnom domenu.

3. Checklist Manifesto – Atual Gawande

Knjiga govori o važnosti organizacije u poslovanju i na originalan način predstavlja kako lista obaveza može pomoći u ozbiljnim zanimanjima.

4. Good to great – Jim Collins

Knjiga predstavlja 28 kompanija i njihov put uspona i padova (s obzirom da nijedna kompanija nije od samog početka na vrhu poslovanja), kao i strategije za uspešno poslovanje.

Izvor: entrepreneur.com

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.