Dinke su pripadnici jedne etničke grupe iz Južnog Sudana. Od desetog veka nove ere, Dine nastanjuju predele sa obe strane reke Nil. Ima ih oko tri miliona i podeljeni su u 21 grupu, od kojih svaka ima svog vođu.

Iako je uzgoj stoke za pripadnike ove etničke grupe oduvek bio glavni izvor prih0da, Dinke se bave i poljoprivredom i ribolovom, čime ujedno i obezbeđuju dovoljne količine hrane za pripadnike svoje grupe.

Fotografi Carol Beckwith i  Angela Fisher provele su više od 30 godina izučavajući i fotografišući njihove ceremonije, rituale i svakodnevan život pripadnika ovog neobičnog afričkog plemena.

***Ukoliko ste propustili: Fotografije iz drugog sveta: Nesvakidašnje mongolsko pleme

Tradicionalno, Dinke su jako oskudno odeveni, a veoma je uobičajeno da odrasli muškarci ne nose nikakvu odeću. Žene svoje intimne delove pokrivaju komadima kozje kože. Međutim, vremena su se promenila i mlade žene koje pripadaju ovom plemenu sve češće improvizuju prilikom odabira i šivenja garderobe, te nose neobične haljine a mladi muškarci nose ogrtače poput one kojih nose pripadnici plemena sa severa Afrike. Veliki su ljubitelji nakita. Mnogi muškarci farbaju svoju kosu u crvenu boju koristeći kravlji urin, a žene briju glavu i obrve.

dinke-1

Dinka Woman with Baby

Dinka Boy with Monitor Lizard

Dinka Woman Dancing

Dinka Woman Carrying Load

dinke-16

dinke-19

dinke-20

dinke-21

dinke-22

dinke-23

dinke-25

dinke-27

dinke-28

dinke-29

dinke-30

dinke-32

dinke-33

dinke-34

Dinka Man Covered in Ash

Dinka Woman with Corset Carrying Calabash

dinke-8

dinke-9

dinke-11

dinke-12

dinke-13

Izvor: tekey.net

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.