Da li nedelju uveće provodite u strahu od ponedeljka (foto: onegoodthingbyjillee.com)
Da li nedelju uveće provodite u strahu od ponedeljka (foto: onegoodthingbyjillee.com)

Mnogo je pravih razloga zašto treba da date otkaz: vredite više od onog koliko vas šef ceni, ne slažete se dobro sa nadređenim, niste srećni kada posmislite na svoj posao, sagorevate na njemu ili ste dobili bolju ponudu.

Ali možda [tweetherder]najveći znak da je vreme da date otkaz[/tweetherder] je ona praznina u stomaku koji neki od nas osećaju pred kraj vikenda, a taj osećaj je poznat kao “tuga nedeljom uveče” ili “strašna nedelja”.

***Ukoliko ste propustili: 6 pogrešnih stvari kojima šefovi teraju radnike da daju otkaz

Naravno, svako ponekad ima taj osećaj straha od nedelje uveče, naročito nakon zabavnog vikenda ili kada nam predstoji posebno teška radna nedelja. Ali ako svaku nedelju provodite nervozni, depresivni ili u strahu, plačući na kauču, smišljajući mejl sa izgovorom da ste bolesni za ponedeljak ujutru, verovatno je vreme da potražite novi posao.

***Ukoliko ste propustili: 8 znakova da je vreme da date otkaz

“Tužne nedelje su fenomen uobičajan za svakog”, kaže Lynn Taylor, ekspret iz oblasti istraživanja radnih navika. “Prelazite iz perioda kada ste odmarali u radni dan koji sa sobom donosi mnoge izazove. Ali ako se osetite  zarobljeno, bezpomoćno ili anksiozno pri pomisli na posao već nekoliko nedelja ili meseci unazad i tako pre svakog ponedeljka – vreme je za promenu”.

Ako ste tužni i depresivni zbog nove radne nedelje, vreme je da promenite posao (foto: bussinesinside.com)
Ako ste tužni i depresivni zbog nove radne nedelje, vreme je da promenite posao (foto: businessinsider.com)

Ona dodaje i da zapisivanje osećanja pomaže da shvatite svoj položaj. “Ne mora to da bude opširan i savršeno napisan projekat sa svim prednostima  i manama, već nešto jednostavnije, nešto iz srca, ali dovoljno efektivno što će vam pokazati tok vaših misli, kao kada razgovarate. Na primer: ‘Osećam kao da moram da radim za ovog poslodavca inače ću…’, ili: ‘Svaki put osećam mučninu kada razmišljam o šefu i njegovom ponašanju prema meni’. Kada to pročitate, osećanja će vam evoluirati u određenu akciju koju ćete preduzeti”, savetuje Taylorova.

Život je isuviše kratak da bi ga proveli zarobljeni na poslu koju vam zadaje muke i sters. “Nervoza koju osećate svakog vikenda ne utiče samo na to da se manje zabavljate, već i na vaše zdravlje. Važno je zapamtiti da imate izbora. Budućnost vaše karijere je ograničena jedino vašom maštom”, kaže ona na kraju.

Izvor: Businessinsider.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.