Ovako bi reklame izgledale – kada bi muškarce tretirali kao žene!

(foto: Tom Ford/Terry Richardson)
(foto: Tom Ford/Terry Richardson)

Modna industrija, kao i svaka druga masovna mašinerija, je okrutan biznis koji naprosto guta hiljade i hiljade modela godišnje i odbacuje ih zbog nekih mlađih i lepših koji dolaze naredne godine. 

U želji da baš one budu te čije će se lice zadržati duže u editorijalima, kampanjama i revijama mlade manekenke često pristaju na sve što im ponude ljudi koji vladaju ovom industrijom, a to često dovodi do degradiranja žene kao ljudskog bića.

Nije redak slučaj da mlade devojke budu primorane da poziraju bez odeće ili u neprimerenim pozama, a mnoge od njih postaju i žrtve seksualnih predatora koji koriste svoj položaj kako bi dobili ono što žele.

(foto: American Apparel)
(foto: American Apparel)

Mnogi modeli su se javno žalili zbog tretmana koji su imali, ali time nisu ugrozili kredibilitet čuvenih fotografa ili urednika prestižnih magazina, a one bi bivale obeležene kao neko ko je preko kreveta pokušao da dospe do naslovnica, ali mu nije uspelo, pa sada to isto pokušava da postigne uz pomoć skandala.

(foto: Juergen Teller)
(foto: Juergen Teller)

O trnovitom putu koji prolaze mlade devojke, još uvek nedovoljno formirane kao ličnosti, najbolje govori dokumentarac Picture me koji je podigao veliku prašinu u javnosti pre nekoliko godina.

Međutim, koliko god sve ono što se ne vidi u reklamama bilo jezivo, ne treba zanemariti ni sliku koju šalju prizori koji nam se svakodnevno serviraju na bilbordima ili na stranicama časopisa.

(foto: SIsley/Terry Richardson)
(foto: SIsley/Terry Richardson)

Koliko je različit položaj žene u odnosu na položaj muškarca u svetu marketinga najbolje će se osetiti na fotografijama koje upotpunjavaju ovaj tekst jer su u mnogim prizorima muškarci nezamislivi, te često dobijaju komičnu konotaciju dok ženu doživljavamo kao seksualni objekat.

(foto: American Apparel)
(foto: American Apparel)

Iako smo mnogo napredovali u borbi za prava žena u proteklom veku jasno je da će proći još mnogo vremena pre nego što na isti način budemo tretirali polove.

Izvor: Collective-evolution.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.