Otkriven lek za Alchajmerovu bolest?

(foto: David Hodgson/Flickr.com)
[tweetherder] 2015. godina može biti sudbonosna za pacijente širom sveta koji su oboleli od Alchajmerove bolesti.[/tweetherder]

Naime, naučnici sa američkog Stanford univerziteta su gotovo sigurni da su pronašli lek za ovu, do sada neizlečivu, bolest – podizanje imunog sistema organizma! Istraživači su nakon brojnih eksperimenata došli do zaključka da nervne ćelije počinju da odumiru kada ćelije zvane mikroglija, koje su zadužene za “čišćenje” mozga od virusa i bakterija, prestanu obavljati svoju funkciju.

Te ćelije “čistači” dobro funkcionišu kod mladih organizama, ali kako godine prolaze, protein EP2 počinje da ometa njihov rad.

Naučnici su dokazali da blokiranje sinteze ovog proteina omogućuje ćelijama “čistačima” da ponovo nesmetano obavljaju svoj posao i uklone lepljivi plak koji oštećuje nervne ćelije kod pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti. Blokiranje sinteze proteina EP2 kod laborotorijskih miševa koji su korišćene u eksperimentima, omogućilo je poboljšanje pamćenja.

Ono što je još interesantnije je to što su naučnici tokom eksperimentisanja uspeli da genetskim inženjeringom stvore miševe čiji organizmi ne sadrže protein EP2, te su prirodno imuni na sve oblike demencije.

Ova saznanja bi mogla poslužiti u daljem istraživanju i stvaranju sredstava za prevenciju ove opake bolesti, od koje u celom svetu pati oko 36 miliona ljudi.

Izvor: rodmartin.org

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.