(foto: flickr.com/AshleyWebb)
Šta vi pijete? (foto: flickr.com/AshleyWebb)

[tweetherder]Nekoliko studija je dokazalo da je crno vino delotvoran afrodizijak za oba pola[/tweetherder], ali i da “koja čaša više” dovodi do smanjenja seksualne želje, glavobolje i mamurluka, prenosi  sajt Vinepair.

Alkoholna pića, naročito crveno vino, nalaze se među najpoznatijim i najdostupnijim afrodizijacima. Oprez je ipak potreban – koja čašica više i potpuno ćete “ubiti” svoj libido.

*** Ukoliko ste propustili: Reci mi koje vino piješ – reći ću ti kakav si!

Što se žena tiče, crveno vino povećava protok krvi do erogenih zona, što automatski dovodi do povećanja seksualne želje. Međutim, istraživači napominju da nakon čaše ili dve, počinju da se osećaju i drugi efekti alkohola koji mogu umanjiti seksualnu želju.

Kod muškaraca, crveno vino ne samo da povećava protok krvi do ključnih delova tela, već i podiže nivo testosterona – hormona koji je muškarcima neophodan kako bi se seksualno uzbudili. Naime, kod muškaraca svakako se proizvodi testosteron ali kada se enzim UGT2B17 veže za određeni molekul u testosteronu, onda se telo preko urina oslobađa hormona. Međutim, određeni sastojci iz crnog vina blokiraju ovaj enzim, i na taj način se testosteron taloži u organizmu i krvi. Dakle, kao i kod žena – preterana konzumacija vina može da dovede do suprotnih efekata poput smanjenja nivoa testosterona i gubitka seksualne želje.

Dakle, kada su u pitanju alkoholna pića i seks, najbolja solucija je – umerenost.

Izvor: vinepair.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.