Nacionalna američka svemirska agencija (NASA) otkrila je deset novih stenovitih planeta poput Zemlje.

NASA je sa javnošću podelila informaciju o otkriću čak 219 novih planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Od tog broja, deset planeta su stenovite poput Zemlje i nalaze se u optimalnoj udaljenosti od svojih zvezda, što znači da postoji izvesna šansa za postojanje vode na ovim planetama.

“Naučnici koji koriste teleskop Kepler identifikovali su 219 potencijalnih novih svetova”, napisala je NASA na Twitteru.

“Koliko planeta poput naše Zemlje se nalazi u svemiru? Ovaj pažljivo sastavljen katalog planeta predstavlja temelj za direktan odgovor na jedno od najzanimljivijih pitanja astronomije”, izjavila je Susan Thompson, istraživač na Institutu SETI.

Do sada je verifikovano oko 30% potencijalno nastanjivih planeta koje je identifikivao Kepler. Osim toga, rezultati do kojih su došli pomoću teleskopa Keplera sugerišu da postoje dve različite grupacije malih planeta.

“Keplerov set podataka je jedinstven, jer je jedini koji sadrži spisak planeta koje su otprilike iste veličine kao i Zemlja”, rekao je Mario Perez, naučnik koji učestvuje u istraživanjima Kepler programa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.