Oprez: Nošenje uskih farmerki može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje!

skinny-jeans
Omiljeni odevni predmet mnogih devojaka može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje (foto: tumblr)

Duže nošenje uskih farmerki može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, upozorili su danas australijski lekari nakon što su se susreli sa slučajem žene koja je privremeno izgubila osećaj u nogama posle višesatnog čučanja u uskim farmerkama.

Mlada žena pomagala je rođacima da se presele i provela je veći deo dana čučeći ispred ormarića. Kako je vreme prolazilo, pantalone su postajale sve neudobnije. Sledećeg dana kada je izgubila svest i više nije mogla da stoji, prevezena je u bolnicu.

“Nosila je uske skinny farmerke i požalila se da su joj kako se dan odužio bile sve uže i neudobnije”, navodi se u publikaciji Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Doktori veruju da je razvila stanje nazvano sindrom pregrade, koji su dodatno pogoršale uske farmerke. Inače, reč je o sindromu koji je bolan i potencijalno ozbiljan, a koji uzrokuje krvarenje ili oticanje unutar određene grupe mišića, u ovom slučaju – listova.

“Kombinacija čučanja i tesnih pantalona dovela je do problema. Čučanjem se pritiska peronealni nerv u donjem delu noge, a istovremeno se ometa normalan dotok krvi u mišiće lista. Usled smanjene količine krvi u listovima, mišići su počeli da otiču, počeli da vrše pritisak na tibijalni nerv zbog čega je dotok krvi dodatno smanjen”, objasnio je neurolog Thomas Kimber, jedan od autora studije i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Adelejdu.

I drugi lekari navode da su otkrili veći broj slučajeva u kojima se kod pacijenata razvio peckajući osećaj u bedrima, koji bi kasnije prešao u osećaj potpune utrnulosti – i sve to zbog nošenja preuskih farmerki!

Profesionalna savetnica u Charteredovom društvu fizioterapeuta, Priya Dasoju, izjavila je da nema razloga da se svi reše svojih omiljenih skinny farmerki, već da je dovoljno izbegavati dugotrajni boravak u istoj pozi, i da bi se trebali što više kretati u toku dana.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.