Nanošenje ajlajnera da unutršnjost donjeg kapka može izazvati infekciju oka (foto: 22Lauren/flickr.com)
Nanošenje ajlajnera na unutršnjost donjeg kapka može izazvati infekciju oka (foto: 22Lauren/flickr.com)

Nanošenje ajlajnera na unutrašnjost donjeg kapka je brz i jednostavan trik za naglašavanje očiju, ali je to ujedno i najnezdraviji način za korišćenje olovke za oči jer može da izazove infekcije i teže komplikacije.

Nedavno sprovedena studija dokazala je da, kada se ajlajner nanese sa unutrašnje strane kapka, sitne sjajne čestice i pigmentacija iz olovke dospevaju do površinskog sloja oka od 15% do 30% puta više nego onda kada se ajlajner nanese samo sa spoljne strane kapka. Ovaj površinski sloj štiti oko od konjuktivitisa, tako što skuplja prljavštinu i nečistoću iz oka, koje se zatim izbacuju putem suza. Istraživanje je dokazalo da i dva sata nakon nanošenja olovke, čestice nisu prestale da se kreću unutar oka.

Olovka za oči sadrži vosak i ulje koji mogu da izazovu iritaciju oka, ili da uprljaju sočiva zbog čega će vidljivost biti smanjena tokom čitavog dana. U ovoj studiji nije istraženo u kolikoj meri se opasnost od infekcije povećava ukoliko koristite tuđu šminku za oči ili ajlajner kojem je istekao rok trajanja.

Doktori preporučuju da izbegavate nanošenje ajlajnera na unutrašnjost donjeg kapka, a ukoliko to ipak uradite, pravite kraće razmake između nanošenja olovke za oči i uklanjanja šminke sa lica.

 

Izvor: huffingtonpost.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.