crna-maska

Crna peel off maska protiv mitisera za kratko vreme je osvojila internet, ali i srca mnogih devojaka.

Ovaj popularni preparat se već mesecima oglašava na različitim društvenim mrežama, a dostupan je i u velikom broju web shopova.

Ono što mnogi ne znaju jeste da upotreba ovog preparata sa sobom nosi i veliki rizik od burnih alergijskih reakcija.

Maska sadrži vodu, alkohol, glicerol, propilen glikol, ureu, aromu, ali i jodopropinil butilkarbamat, zbog kojeg je već više proizvoda zabranjeno u EU.

Jodopropinilni butilkarbamat je čest alergen koji može izazvati veliki broj neugodnih simptoma kao što su svrab, crvenilo, otoci i ljuštenje i perutanje kože.

“Ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt sa nekim određenim alergenom. Nov proizvod je potrebno testirati pre upotrebe, tako što ćete ga naneti na malu površinu kože i pričekati neko vreme kako biste se uverili da vaš organizam neće reagovati burno u kontaktu sa preparatom”, naglašava dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

Jodopropinil butilkarbamat je inače čest sastojak različitih premaza za stolariju, zahvaljujući kome se na drvenariji formira zaštitni film koji ga štiti od štetočina. Taj rastegljivi film je odgovoran i za vrlo teško skidanje maske, koja se po uputstvima na licu mora držati oko 60 minuta i zatim se “oljuštiti”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.