Oni su najbolji drugari: Neobično prijateljstvo medveda i vuka u divljinama Finske

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 3

Izreka ‘suprotnosti se privlače’ se ovde zaista obestinila, jer ovo je jedno veoma [tweetherder]neobično prijateljstvo između ženke sivog vuka i mužjaka mrkog medveda.[/tweetherder]

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 8

Ovo čudni drugari fotografisani su na severu Finske od strane fotografa Lassi Rautianena. Životinje izgledaju nerazvojno, čak i kada je vreme za lov, pa se na snimcima vidi da medved i vučica zajedno idu u potragu za hranom, koju kasnije dele i zajedno jedu.

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland

Zaista je fascinantno videti ove dve divlje životinje u zajedničkoj interakciji, jer se inače smatraju prirodnim neprijateljima. Obe su poznate po veoma zaštitničkom ponašanju prema svom ulovu i svojim mladuncima. Za fotografa bi mnogo prirodnija situacija bila da ih vidi u ljutoj borbi nego kako bezbrižni jure šumovitim proplancima.

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 4

Rautiainen kaže: “Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako su mlada vučica i medved postali prijatelji, ali mislim da su oboje bili sami kao mladunci i nisu bili sigurni da će tako usamljeni moći da prežive. Čini mi se da su pomislili da će biti sigurniji ako se drže zajedno.”

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 5

Tokom deset dana koliko je Rautiainen, fotograf inače poznat po snimcima divljina i udaljenih predela, proveo posmatrajući ih, ovaj neobični duo se svake noči pojavljivao zajedno.

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 10

“Kada sam shvatio da niko ne istražuje medvede i vukove koje žive u bliskim zajednicama u Evropi i koji postaju prijatelji, usresredio sam se najviše na to da ih što bolje fotografišem da bih pokazao da tako nešto zaista postoji u prirodi.”, kaže Rautiainen.

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland

“Tada sam naišao na ove dve životinje i shvatio da imam savršen materijal za priču. Veoma je neobično videti medveda i vuka koji se ovako slažu. Lepo je podeliti sa svima ovakve retke trenutke iz divljine koje nikada ne biste očekivali da vidite.”

gray-wolf-brown-bear-lassi-rautiainen-finland 9

Izvor: BoredPanda.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.