One nas inspirišu: Priča Arianne Huffington

arianna huffington

Arianna Huffington, predsednica medijske grupe Huffington Post, veruje da živimo u hrabrom novom svetu i da je današnja radna sredina “zaglavljena” negde između mračnog srednjeg veka i doba renesanse.

Mračni srednji vek uključuje sredinu i kulturu koje pokreće isključivo stres, dok je za svaki poslovni uspeh neophodno stremiti dobu renesanse, vremenu življenja i rada sa svrhom.

Nikada ne znamo šta donosi sutrašnji dan. Zato se zatrpavamo različitim listama obaveza, grafikonima, spiskovima, planovima, pretvarajući se da živimo punim plućima.

Arianna Huffington nije oduvek razmišljala na ovaj način. Kao osnivač moćne medijske kuće koja radi 24/7, ona je prihvatila način života koji joj je nametnuo posao. Takvom životu je došao kraj kada se 6. aprila 2007. godine probudila u lokvi krvi!

Dok ja vredno radila na stvaranju svoje medijske imperije, radno vreme u trajanju od 18 sati postalo je uobičajena stvar za Ariannu, sve dok manjak sna i hronična iscrpljenost nisu uzeli svoj danak. Kada se jedne večeri vratila kući sa posla, onesvetila se u svojoj radnoj sobi, udarivši glavom o pod. Nakon što se podvrgla različitim analizama kako bi otkrila uzrok svog kolapsa, doktori su joj saopštili da je krivac samo jedan – iscrpljenost!

“Po uobičajenim poslovnim parametrima, ja sam bila izuzetno uspešna osoba”, izjavila je kasnije Huffingtonova. “Ali po parametrima svake mentalno zdrave osobe, ležanje u lokvi sopstvene krvi je bilo sve samo ne uspeh.”

Arianna danas veruje da su profesionalne definicije uspeha – novac i moć – “suženi pogled” na svrhu ljudskog postojanja. Ono što je još važnije od novca i moći je želja za napretkom i usavršavanjem, a čarobnu formulu za uspeh na poslovnom polju Arianna je otkrila u svom govoru u Columbia Business School’s Chazen Institutu.

****Ukoliko ste propustili: Zašto ne bi trebalo da ste ponosni na to što ste radoholičar?

Brinite o svom mentalnom i fizičkom zdravlju

“Brinite o sebi kao što brinete o svom smartphonu”, savetuje Arianna. Ona vrlo dobro zna koliko ljudi modernog doba poklanjaju pažnje ovim uređajima koji nas povezuju sa ostatkom sveta. Ali, koja je svrha redovnog punjenja baterije na telefonu, ako vi niste sposobni da iskoritite mogućnosti koje vam on pruža?

Huffingtonova je naglasila činjenicu da današnja kultura “slavi” način na koji svakodnevno žrtvujemo svoje zdravlje – mnogi od nas se hvale kako su jedva uspeli da odspavaju tri sata prethodne noći. Ona ističe da je to isto kao kada biste nekoga pohvalili zbog toga što je pijan došao na posao.

Ona predlaže da spavate bar 30 minuta duže nego prethodne večeri, a kako bi dokazala svoje tvrdnje citirala je bivšeg predsednika S.A.D, Billa Clintona, koji je jednom prilikom izjavio: “Sve velike greške koje sam napravio bile su posledice velikog umora.”

****Ukoliko patite od hroničnog umora, imamo rešenje za vas. Kliknite OVDE.

Vodite se mudrošću antičkog sveta

Prikupljanje velike količine podataka nije “recept” za mudrost! Ipak, neverovatno je koliko su nam dostupni podaci potvrdili istinitost filozofije stare hiljadama godina.

“Sva mudrost ovoga sveta nosi istu poruku. Od starih Grka koji su tvrdili da je jako važno da spoznamo sebe, do Rimljana koji su govorili “memento mori” (seti se smrti) kako bi ukazali na neporecivu i neizbežnu smrtnost svakoga od nas, drevni mudraci su verovali da moramo živeti u sadašnjosti kako bismo imali čemu da se radujemo u budućnosti”, tvrdi Arianna.

****Predstavljamo vam 10 citata koji će vas uvereti da neuspeh nije “kraj sveta”. 

Priglite radost življenja

“Mi ne znamo šta život donosi. Zatrpavamo se planovima, listama, grafikonima, tvrdeći da živimo punim plućima”, ističe Huffingtonova.

Ona nas savetuje da naučimo da uživamo u životu i svemu što on donosi. Previše vremena gubimo strepeći zbog onoga što nas očekuje u budućnosti i osuđujući sebe zbog grešaka iz prošlosti. Ovakav način razmišljanja je kao iritantni cimer koga morate izbaciti… iz svoje glave!

****Kliknite OVDE za svoju dnevnu dozu motivacije.

Budite darežljivi

Jako je važno da šefovi i radnici daju sve od sebe kako bi očuvali zdravu atmosferu i redukovali količinu stresa na radnom mestu.

Arianna je navela primer direktora kompanije Aetna, Marka T. Bertollinija, koji je zahvaljujući neuropatiji, jogi i meditaciji uspeo da se “skine” sa lekova protiv bolova od kojih je bio zavistan godinama.

Bertollini je odlučio da svojim zaposlenima ponudi edukaciju na polju alternativne psihoteparije i rezultati nisu izostali – troškovi za lečenje radnika sniženi su za 7% i povećana je njihova produktivnost!

“Način na koji živimo je oblikavan od strane onoga što najviše cenimo”, istakla je Arianna. “Ako cenimo samo novac i moć, nikada ih nećemo imati dovoljno. Tek kada počnemo da cenimo želju za napretkom počećemo da živimo onako kako bi trebalo.”

Izvor: fastcompany.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.