tigar
Vreme za dremku? (foto: Tambako The Jaguar/Flickr.com)

[tweetherder]U današnje vreme popodnevni odmor se smatra gubljenjem vremena[/tweetherder] koje je “rezervisane” za lenje i neambiciozne ljude ili za penzionere koji imaju slobodnog vremena na pretek. Popodnevni odmor se smatra nepoželjnim u životima zaposlenih mušakaraca i žena.

Realnost je potpuno drugačija – popodnevni odmor može učiniti čuda za vaše fizičko zdravlje, ali i za vašu produktivnost.

Ovo su samo neke od prednosti:

  • Smanjen osećaj umora
  • Poboljšana koncentracija
  • Poboljšana sposobnost učenja i pamćenja
  • Sprečava osećaj “preopterećenosti” informacijama
  • Ubrzava reakcije organizma, smanjuje osećaj zbunjenosti
  • Relaksira
  • Poboljšava kreativnost
  • Jača celokupno zdravlje organizma
  • Poboljšava raspoloženje

Nedostaci popodnevnog dremanja

Ako imate problema s nesanicom, popodnevni odmor može predstavljati problem, čak i ako se osećate umorno tokom dana. Dremajući popodne možete stvoriti loše navike spavanja, čak i kod osoba koje privremeno imaju problema sa spavanjem, uzrokovanih stresom ili bolešću. Čak i jako malo popodnevnog odmora može ugroziti noćni san.

Ako ste neprekidno umorni tokom dana i bez problema spavate noću, možda patite od apneje , stanja u kojem se zaustavi disanje dok spavate. U tom slučaju, odmor neće previše pomoći. Ukoliko se prepoznajete u ovim simptomima, obavezno potražite pomoć lekara.

Koje faze sna postoje?

Pre nego što vam predstavimo prednosti različitih “vrsta” popodnevnih dremki, neophodno je da vas upoznamo sa osnovnim fazama sna. Postoje faze 1, 2, 3 i 4, kao i takozvana REM faza (Rapid Eye Movement). U toku spavanja, prolazite kroz prve četiri faze u trajanju od 90-100 minuta.

Faza 1: Ovo je na njakraća faza sna i ona služi kao neka vrsta “prelaza” iz budnog u usnulo stanje.

Faza 2: Za vreme ove faze obnavljaju se vaše motorne sposobnosti, kao i energija i izdržljivost.

Faze 3 i 4: Vaše telo prestaje da oslobađa kortizol i hormone rasta “stupa u akciju” – regeneriše oštećena tkiva, smanjuje stres, topi masne naslage i transportuje ugljene hidrate kroz vaše telo. Vaš um se oslobađa nepotrebnih informacija i sećanja, stvarajući mesta za pamćenje novih saznanja i iskustava.

REM faza: [tweetherder]Glavna funkcija REM faze je pretvaranje privremeno upamćenih informacija u trajno upamćene.[/tweetherder]

Dužina popodnevne dremke i njene prednosti

20 minuta: pored toga što poboljšava pamćenje, ima dramatičniji efekat na mentalnu budnost i učenje.

20-30 minuta: poboljšava kreativnost dok u isto vreme utiče na dobro pamćenje

30-60 minuta: neverovatno utiče na donošenje odluka, kao i na deo mozga koji je odgovoran za pamćenje stvari kao što su azbuka, kako doći do neke lokacije.

60-90 minuta: ovakva dremka će vas uvesti u REM fazu sna, a to će vam najviše pomoći. Jednom kada utonete u dubok san, moždane ćelije vam se resetuju. Kao da krećete ispočetka.

Istraživanja su pokazala da 60-90 minuta sna može da ima dramatičan uticaj na mozak u vidu lakšeg i kreativnijeg rešavanja problema.

 
Izvor: .justnaturallyhealthy.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.