goosebumps-3

Sigurno ste se nekada od uključene klime u sobi ili automobilu naježili. Ali da li ste se možda zapitali šta uzrokuje ovaj proces? Naučno govoreći, ježenje uzrokuje reflkes koji se zove piloekrekcija. On izaziva kontrakciju malih mišića na završetku svake dlake, što dovodi da se male dlačice na vašem telu usprave. To čini da vam se na koži jave malene izbočine, koje podsećaju na guščiju kožu posle čerupanja.

Kada životinje osete hladnoću, ovaj refleks im omogićuje da se dlake ili perje nakostreše da bi se telo zadržalo toplotu. Kod ljudi, ovaj postuak ima za cilj da nas ugreje, ali kako imamo malo dlaka po telu, ježenje nema apsolutno nikakvu svrhu.

goosebumps

Guščija koža‘ je takođe i psihički odgovor na strah, baš kao i kada se znojite ili vam srce ubrzano lupa. Kada su uplašene, životinje kao što su mačke ili bodljikavo prase, se takođe ježe i njihova dlaka se nakostreši da bi uplašili protivnika. I naša dlaka tada takođe stoji uspravno, ali složićete se da to nimalo ne deluje zastrašujuće i ne može nas nikako zaštititi od nevolje.

goosebumps-2

Naša koža se takođe ježi kada čujemo neku divnu melodiju ili pak tužnu priču. Kao i kod ostalih refleksa povezanih sa emocijama, kao na primer crvenila u obrazima, ili kada naglo prebledite, ili pak osećate leptiriće u stomaku, i jeza je povezana sa limbičkim sistemom u mozgu. Ovaj telesni odgovor nije povezan sa psihičkim delovanjem, već sa psihološkim. Ovo je samo još jedan dokaz o međusobnom delovanju uma i tela.

I jeste li se naježili od ove priče?

Izvor: Popsugar
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.