Novi test krvi prognozira rizik od raka dojke

 

image

 

Novi napredak nauke u borbi protiv raka dojke – tvrdi se da je ovaj novi test krvi bolji od mamografije za rano otkrivanje (i eventualno sprečavanje) raka dojke. Do sada je test obavljen na 838 Dankinja, a rad je objavljen u  “Metabolomics” magazinu.

Istraživači su uvek u potrazi za novim biomarkerima koji mogu pomoći u ranom otkrivanju bolesti. Ipak, ovi napori su nagrađeni uspehom. Univerzitet u Kopenhagenu, “Rasmus Bro” je iskoristio i okrenuo metod koji se koristi u prehrambenoj industriji u kontroli komplesnih industrijskih procesa. Naime, analizirana su jedinjenja sadržana u uzorku krvi, umesto da se ispituje jedan biomarker.

Poenta je u ogromnoj količini relevantnih merenja od mnogih pojedinaca i prema tome se pravi procena od rizika u kojoj se dobijaju veoma kvalitetne informacije. Na taj način tim istraživača je stvorio tzv. biocountor, odnosno kompleks obrazaca, relevantnih informacija, i bioloških i fenotipskih (uočljive činjenice, za razliku od genetičkih). Njihov pristup ne otkriva ništa o važnosti pojedinih biomarkera, već je fokus na značaju interakcije među njima.

Test je urađen na oko 400 žena, koje su dobrovoljno pristale da daju uzorke krvi još 1997. godine kao deo mnogo veće studije – Danish Cancer Society. Ženama koje nisu imale rak tokom prvog ispitivanja dijagostifikovan je kasnije u periodu od dve do sedam godina, a tim je ispitao i 400 žena koje nisu imale razvijanje raka dojke. Tako je stvoren metabolički profil krvi (količina produkata metabolizma u krvi) za svaki od uzoraka, koji su skladišteni skoro 20 godina u tečnom azotu.

Metod je kako kažu sa Rasmus Bro Univerziteta bolji od mamografije koja se koristi kada se bolest već dogodila. Test po njihovim rečima nije idealan, ali se može predvideti eventualno nastajanje raka dojke u periodu od dve do pet godina, kao i osetljivost do 80 odsto.

 

Izvor: iflscience.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.