Neobična pojava: Flamingosi usred zime na jezeru u Turskoj

Na jezeru Van u istoimenom turskom gradu, neoubičajeno za ovo doba godine, primećena je grupa flamingosa, ptica koje se tokom zime sele u toplije krajeve.

Jezero Van je dom mnogim vrstama ptica, pa tako i flamingosima koji ga nisu napustili zbog neubičajno visokih temperatura za ovaj deo godine. Direktor Centra za rehabilitaciju i zaštitu životinja na univerzitetu u Vanu Lokman Aslan izjavio je da je jezero veoma važan deo tog područja.

Ukazujući na značaj močvarnih područja Aslan je kazao da one značajno doprinose ekosistemu. Istakao je da se u jezeru nalazi više od 200 različitih vrsta ptica.

Flamingosi menjaju mesto boravka u potrazi za hranom i gnezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mesta za boravak. Na različitim mestima u Anadoliji se može videti ova vrsta ptice.

Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One takođe imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove s crnim vrhom koji su savijeni prema dole.

Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata… Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment. U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.