Neizbežne su i niko ih ne voli – Ali KAKO zapravo nastaju STRIJE?

Ponosno nosite svoje strije, jer su one deo vas (foto: Huffingtonpost.com)
Ponosno nosite svoje strije, jer su one deo vas (foto: Huffingtonpost.com)

Procenjuje se da oko 50 do 80 procenata ljudi dobije strije tokom svog života. Ali nikada ne možete predvideti kada će se i kako pojaviti.

Jedino što znamo je da se naše telo stalno menja. Kroz pubertet, gojenjem, i naročito tokom trudnoće, naši kukovi se šire, butine se rastežu, a stomak i grudi se naduju poput balona.

***Ukoliko ste propustili: Strije: kako i šta raditi sa njima?

Iako su bezopasne i tako česte, strije mogu imati značajni uticaj na vašu emocionalnu povezanost sa telom, posebno nakon trudnoće. “Neke žene osećaju da strije utiču na nedostatak samopouzdanja, kvalitet života i njihovu volju da se bave određenim aktivnostima”, kaže doktor Frank Wang, autor najnovije studije koja se bavi nastankom strija.

Strije se javljaju kada koža izgubi elastičnost (foto: Shesaid.com)
Strije se javljaju kada koža izgubi elastičnost (foto: Shesaid.com)

***Ukoliko ste propustili: Žene tigrice: Evo kako je jedna fotografija učinila da zavolimo svoje nesavršenosti!

Kao deo istraživanja, objavljenog nedavno u Britanskom časopisu za dermatologiju, uzeti su uzorci strija i kože sa tela 27 trudnica, koje su zatim ispitali koristeći 3D tehniku. Naučnici su otkrili da trudnoća značajno narušava elastičnu mrežu u koži, koja je uglavnom i odgovorna za to što koža na pojedinim mestima ‘puca’ kada je rastegnete. Kada je elastičnost smanjena na ovakav način, vaše telo se više ne može samo popraviti, tako da se stvaraju strije.

A što se tiče krema i ostalih preparata koji provereno’ uklanjaju strije sa kože? Većina njih ne uspeva da dopre do molekula u koži. Zato je jedina stvar koja pomaže kod uklanjanja strija retroaktivni pristup: rešite ih se i pre nego što nastanu. Održavajte svoju kožu hidriranom i srećnom. I nemojte se uopšte nervirati zbog nekoliko linija na telu koje, uostalom, imaju skoro sve žene ovog sveta.

Izvor: Stylecaster.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.