Sunce i koža: Šta moramo da znamo pre i posle sunčanja?

plaza
Svi jedva čekamo uživanje na plaži… (foto: Joao Vicente/Flickr.com)

 

 In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer. Albert Camus
U dubini zime sam konačno naučio da je u meni nepobedivo leto. Alber Kami

 

LETO

Plaža, more, sunce, so, reka, jezero, planina. Pa čak i grad, ulica, svakodnevne aktivnosti. To će vas okruživati u narednom periodu. Kako tretirati kožu i zašto se letnja nega kože razlikuje od nege u drugim godišnjim dobima?

Vaš ten će tamneti, koža će postajati suva, možda će se i perutati, možda i crveneti. UV zaštita je neophodna, kako u kremi tako i u puderu, toniranoj kremi, kremi za negu kose. Mnogo je zadataka da bi se koža zaštitila, a sa druge strane toliko je toplo da ideja o mazanju slojeva krema nije primamljiva.

 

ZAŠTITA OD SUNCA

Ako  zaista brinete o svojoj koži sigurno već znate  mnogo o zaštiti od sunca. Ukratko da se podsetimo da treba zbegavati sunce od 11-17h, nositi što veći šešir i naočare za sunce ako hodate ulicom, a na plaži ni suncobran nije na odmet. Još bolje je čitati knjigu u prirodnom hladu. Kremu za zaštitu  je potrebno ravnomerno naneti, rasporediti i obavezno ponavljati posle svakog kupanja. Ideja o vodootpornoj kremi je napuštena, a označavanje kreme za zaštitu od sunca kao vodootporne je zabranjeno evropskom regulacijom o obeležavanju kozmetičkih proizvoda.

Kakvu kremu treba da koristite? U zavisnosti od godina, tipa kože i dosadašnjeg iskustva sa sunčanjem možda već imate svoje ispobane i proverene izbore i držite se njih. U prvim danima na suncu svakako što veći faktor to je bolje i sigurnije za vašu kožu.

Koji tip kože imaš i koja krema za zaštitu od sunca ti odgovara?

Da li znate šta označava SPF fakotor?

SPF (sun protection factor) je broj koji iznačava količinu svetlosti koja izaziva crvenilo na zaštićenoj koži podeljen sa količinom svetlosti koja izaziva crvenilo na nezaštićenoj koži.  Tako da broj suštinski meri koliko puta duže (vremenski) možete ostati na suncu sa kremom u odnosu na period koji možete boraviti na suncu bez kreme, a da ne pocrvenite…

I opet i nije tako jednostavno. Zato što jedan sat u 9 sati prepodne nije isto što i jedan sat sunčanja oko podneva. Naprosto intenzitet svetlosti nije isti.

SPF broj se određuje eksperimentalno i odnosi se na UVB zrake, ne postoji ekvivalent SPF -u za UVA zrake.

Da bi se zaštitili i od UVA zraka potražite na listi sastojaka titanijum dioksid i/ili cink okside. Ova dva sastojka se takođe označavaju kao prirodni –mineralni UV filteri. Organski UV filteri kao što je oktokrilen obezbeđuju zaštitu samo od UVB zraka.

Konkretno  SPF 15 filtrira 92% UVB zraka, a SPF30 filtrira 97%. Mera za količinu zaštite koju obezbeđuju filteri UVA, a odgovarala bi SPF-u  ne postoji.

Sunce i koža: sve o UV zracima, pročitajte ovde.

POSLE SUNČANJA

Koža je posle sunčanja u pobuđenom stanju. Ovo se pre svega odnosi na kožu lica, ali svakako i na kožu tela. Ona gubi vlagu (bilo da mi to vidimo ili ne), spoljašnji sloj postaje suv, a u ekstremnim slučajevima se i ljušti. Ponekad koža postaje crvena, svrbi i razvija iritaciju. Gledajući dugoročno, svako izlaganje suncu nosi rizik od pojave bora i  prevremenog starenja kože. Šta sve možemo da uradimo da bi ovakvi efekti bili minimalni?

Tuširanje i kupanje sa hidratantnim gelom za tuširanje.  Predlažemo kao završni korak nanošenje ulja (obavezno kombinacija prirodnih ulja, nikako bebi ili parafinsko ulje). Ulje blago utrljati i isprati vodom bez sapunice. Nakon toga naneti hidrirajuću kremu za telo. U ekstremnim slučajevima pre kreme naneti sprej za sprečavanje iritacije i crvenila koji se brzo upija.

Suvoj koži nakon sunčanja prijaju supstance koje regenrišu, hidriraju i smiruju kožu.

Neke od njih su :pantenol, glicerin, hijaluronska kiselina, aloe vera, biljni ekstrakti hamamelisa, kamilice, hajdučke trave. Ulja badema, avokada, masline, argana, semenki grožđa, šargarepe, ulje noćurka, vitamin E i beta karoten.

 

[tweetherder]Izbegavati bebi ulje odnosno parafinsko ulje koje na suncu može da izazove iritacije. [/tweetherder]Postoje istraživanja koja govore u prilog tome da privlače UV zrake.

Što se tiče lica, izbegavati masne i teške kreme. Lagane vodene formule bogate hidrirajućim i antiiritantnim sastojcima koje se brzo upijaju su dobitna kombinacija.  Predlažemo  i da se obezbedite sa vodom u spreju za instant hidrataciju još dok ste na plaži. Mnoge poznate kozmetičke kuće prodaju termalne vode u spreju I njih ćete lako pronaći po apotekama.

 

Lepo je da Sunce posmatramo kao izvor života i uživanja.  Štetna je samo neumerenost.

 

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.