Ne ignoriši signale: Evo šta dojke govore o tvom zdravlju!

grudi (2)

Lekari preporučuju redovnu kontrolu dojki kako bi se kancer otkrio u najranijoj fazi. Međutim, grudi nam govore mnogo više od toga o našem organizmu, a evo koje nam sve signale mogu poslati. 

Ukoliko posumnjaš na nešto nije vreme za paniku nego za preventivni pregled kod stručnjaka.

 • Ukoliko vam grudi rastu (a pritom se ne gojite ni u jednom drugom delu tela) to može biti reakcija tela na kontraceptivnu pilulu, menstruaciju ili trudnoću, tačnije rečeno sve hormonske promene se odražavaju na dojke, tako da ako ne postoji abnormalna razlika u veličini dojki i rastu relativno ravnomerno nema razloga za brigu.
 • Ako se grudi, pak smanjuju, to, takođe, može biti reakcija na menstruaciju, odnosno na početak ciklusa ukoliko su vam se u PMS-u grudi uvećale.
 • Ukoliko su vam grudi različite veličine nema mesta panici jer nijednoj ženi na svetu grudi nisu potpuno jednake i simetrične. Ipak, ako jedna počne naglo da se smanjuje bilo bi poželjno da posetite doktora jer postoji opasnost od raka dojke.
 • Ako primetite iritaciju ispod dojki moguće je da je u pitanju deterdžent koji koristite za pranje grudnjaka ili pak reakcija kože na znojenje. Zbog toga je veoma bitno da odredite pravu veličinu brusa koji nosite.
 • Iznenadna pojava strija na grudima je znak da ste naglo izgubili ili dobili na težini.
 • Ako imaš izrazito tamne/svetle bradavice to, takođe, nije povod za brigu jer svaka žena ima različitu pigmentaciju kože i varijacije u nijansi su posve normalne. Isto važi i za veličinu i oblik.
 • Kvržice na areoli su, takođe, normalna pojava jer su to vrhovi mlečnih kanala. One ponekad malo nabujaju i nije ništa čudno imati na bradavicama ove kvržice koje izgledaju kao bubuljice. Ipak, ako osetite jednu veliku kvržice na areoli zakažite pregled u najkraćem mogućem roku. Stručnjak će vam utvrditi da li je u pitanju normlano tkivo ili benigna cista ili kancerogeni tumor koje treba tretirati. Ovaj pregled nikako ne treba odlagati jer ukoliko se, nažalost, ispostavi da je u pitanju ovo drugo onda će postupak izlečenja biti utoliko brži u zavisnosti kada su otkrivene cista ili tumor.
 • Ako primetite poneku zalutalu dlačicu na dojkama proverite da li neki od preparata koje koristite sadrži testosteron. Ukoliko odjednom primetite abnormalno veliku količinu dlačica na prsima, to povećanje nivoa testosterona moglo bi biti prouzrokovano upravo ovim sindromom – stanjem u kojem vaši jajnici ili nadbubrežne žlezde proizvode prekomerne količine muških hormona , što kao rezultat ima ciste (vrećice ispunjene tečnošću) na jajnicima i drugim simptomima kao što su akne i neredovne menstruacije. Ovaj sindrom može prouzrokovati neplodnost ako se ne leči i zato je vrlo važno posetiti lekara kako biste dobili službenu dijagnozu i na vreme preuzeli otrebne mere.
 • Ukoliko osećate svrab u predelu bradavica moguće je da niste dobro isprali sapunicu nakon tuširanja. Dobro isperite kožu i nanesite hidratantnu kremu. U slučaju da i dalje osećate svrab pogledajte materijale od kog su načinjeni novi brusevi koje ste kupili ili džemperi (vuna, takođe, može izazvati iritaciju). Ako, pak, ništa od toga ne deluje i pritom primetite i ogrubelu kožu koja se ljušti nije isključeno da imate Pagetovu bolest, odnosno karcinom bradavice.
 • Ako su vam grudi bolne na dodir veoma je verovatno da ćete uskoro dobiti mensturaciju. Međutim, ako se bol nastavi i u danima koji slede posetite lekara. Ne mora biti ništa ozbiljno u pitanju. Primera radi, ovaj efekat može izazvati preveliki unos kofeina u vidu kafe ili energetskih napitaka.
 • Beli, mlečni iscedak iz bradavica je samo znak da su vam grudi stimulisane i da proizvode mleko, što je njihova primarna funkcija. Mleko se, u malim količinama, proizvodia i kada žena nije trudna, tako da nema potrebe za brigu. Pored toga, ovo može biti nus-pojava antidepresiva. Ako je, pak, iscedak krvav to nikako ne smete ignorisati, naročito ako ga proizvodi samo jedna bradavica. Moguće je da je u pitanju papilom, tj. nekancerogeni tumor koji nastaje preteranim umnožavanjem mlečnih kanala.
 • Kada su bradavice krute to je samo odgovor organizma na seksualnu želju ili na hladnoću.
 • Ako primetite da vam se bradavice uvlače ili da postoje udubljenja na grudima posetite doktora jer može biti u pitanju rast tumora.
 • Blede i prozirne grudi na kojima se ocrtavaju vene znak su da vam je koža osetljiva i da je podložna kanceru. Ipak, sve dok izbegavate sunce malo je razloga za brigu.
 • Ukoliko ste nekada imali glatke grudi, a odnedavno primećujete da su na dodir poput narandžine kore zakažite pregled jer je to jedan od mogućih simptoma raka dojke.
 • Ako na dodir osjećate glatku i okruglu kvržicu koja se na dodir migolji, verovatno je reč o cisti, a ne tumoru. Ako ste jako zabrinuti, posetite lekara, ali bi sa pravilnim unosom vitamina trebalo da nestane u kratkom roku.
Izvor: Cosmopolitan.hr
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.