Ne budite zlopamtilo – Praštajte i onima koji to ne zaslužuju!

Opraštanjem ćete pomoći ne samo osobi koja je pogrešila, već i sebi (foto: MamasHealth.com)
Opraštanjem ćete pomoći ne samo osobi koja je pogrešila, već i sebi (foto: MamasHealth.com)

U detinjstvu smo primorani da opraštano. Na primer, ako vam vršnjak uzme igračku, moraće da se izvini i vi mu morate oprostiti ovaj nestašluk.

Ipak, izvinjenje nije imalo neki veći značaj i dugo možete pamtiti ovaj incident. Ali kada odrastemo, skoro uvek očekujemo nečije izvinjnje ali neretko uzalud.

Razumemo da vam je veoma važno da znate kako da oprostite i prihvatite izvinjenje, i evo zašto je bitno da ne budete zlopamtilo i naučite da budete tolerantni.

Pomaže nam da nastavimo dalje

Ako nekom ne oprostimo, to znači da smo zlopamtilo i u sebi nosimo prezir i nezadovoljstvo. A to znači i da zadržavamo bol. Neprestano razmišljamo o događajima koji su nas povredili i premotavamo ih u glavi umesto da pređemo preko toga i nastavimo da uživamo u drugim, lepšim stvarima.

Oproštaj je najpre potreban vama

To je i poenta. Jer mi mislimo da je oproštaj bitan samo nekom ko nas je povredio. Ali oproštaj je mnogo važniji nama jer bez njega ne možemo da se pomerimo iz mesta. Prestanite da živite u prošlosti i ponudite svoj oproštaj jer će biti laše svima.

Oproštaje je za sve

Ne samo za one koji su ga tražili. Jer pametni i jaki ljudi praštaju i onima koji toga nisu vredni, u protivnom će njihova kivnost uticati na druge ljude. To nam može stvoriti traumu i zakomplikovati život te imati dubok uticaj na drage ljude koji nas okružuju.

Oproštaj znači da pustite tu stvar

Samo kada oprostimo možemo mirno doći do stadijuma kada naša prošlost neće uticati na našu budućnost. Kada ostavimo bol iz prošlosti za sobom, stvaramo put novim emocijama i osećanjima.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.