Nauka otkriva: Zašto se ljubimo zatvorenih očiju?

Zašto su nam oči zatvorene kada se ljubimo? (foto: rd.com)
Zašto su nam oči zatvorene kada se ljubimo? (foto: rd.com)

Jedno od najzanimljivijih pitanja na koje moderna nauka još uvek nema odgovor je zašto su nam oči zatvorene kada se ljubimo.

Osim činjenice da otvorene oči mogu prestrašiti partnera, postoje još neki odgovori do kojih su naučnici nedavno došli.

Jedno istraživanje, objavljeno pre nekoliko dana u Magazinu eksperimentalne psihologije, došlo je do zaključka da način na koji naše čulo dodira reaguje zavisi od količine percepcije u određenom trenutku, odnosno koliko podataka naše oči šalju mozgu na procesuiranje. Podaci prikupljeni u studiji pokazuju  da ponekad moramo da zatvorimo oči kako bi pojačali naše čulo dodira. Kod ljubljenja konkretno, oči držimo zatvorene kako bi se što bolje koncentrisali na tu radnju. Međutim, ovo istraživanje nije imalo nikakve veze sa ljubljenjem.

Čulo dodira nam je pojačano ako su nam oči zatvorene (foto: Yahoo.com)
Čulo dodira nam je pojačano ako su nam oči zatvorene (foto: Yahoo.com)

Ispitanici su učestvovali u različitim vizualnim zadacima i u isto vreme im je mereno čulo dodira. Dok su rešavali ukrštenice različite težine, u isto vreme su morali da trpe male vibracije koje su im prolazile kroz ruku. Istraživači su zaključili da se njihova svest o vibracijama smanjivala kako su im se oči više fokusirale na teške zadatke pred njima, što pokazuje da je naše čulo dodira umanjeno kada su oči prefokusirane na svet oko nas.

Ovo istraživanje je nekima bilo dovoljno da ga uporede sa ljubljenjem i zatvorenim očima, ali ipak potrebno je još mnogo podataka da se pokaže istinitost ove veze. Za sada još uvek nemamo jasan odgovor zašto su nam oči zavorene kada se ljubimo.

Izvor: Iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.