John Serrao
Bezbednost GMO je jedno od najbitnijih pitanja (foto: John Serrao/ Flickr.com)

U pokušaju da pronađu način da genetski modifikovane organizme spreče da se oduzmu kontroli, “pobegnu” u spoljni svet i unište prirodni eko-sistem, dve grupe naučnika su uspele da promene genetski kod pojedinih bakterija i stvore kulture koje su u potpunosti zavisne od sintetički stvorenih supstanci kako bi rasle i razmnožavale se.

Ovako stvoreni organizmi izumiru bez svoje sintetičke hrane, otporni su na viruse i nisu sposobni da mutiraju razmenjujući DNK sa svojim prirodnim “srodnicima”. Iako je ova tehnika do sada testirana samo na bakterijama, postoji velika verovatnoća da će u budućnosti slični eksperimenti biti mogući i sa kompleksnijim organizmima kao što su biljke.

Osim što su dali veliki doprinos u istraživanjima na polju molekularne biologije, genetski modifikovani organizmi (GMO) su bezbroj puta “ponudili rešenje” za najrazličitije medicinske i ekološke probleme. Uveliko se koriste u poljoprivredi, od njih se prave medikamenti i bio-goriva. Međutim, uprkos značajnoj ulozi koju su odrigrali na gore pomenutim poljima, ovakvi organizmi predstavljaju potencijalnu pretnju za očuvanje čitavog eko-sistema.

Kako bi sprečili ovaj tragičan scenario, naučnici su rešili da stvore nove genetski modifikovane organizme koji ne mogu proizvoditi određene nutrijente koji su im neophodni za rast i razvoj. Ovo rešenje se u praksi nije pokazalo kao idealno, budući da su bakterije koje su stvorene na ovaj način uspevale da neophodne nutrijente pronađu u svojoj okolini ili čak da ih samostalno sintetišu. Takođe, uspevale su da razmene genetski materijal sa drugim bakterijama i na taj način mutiraju na nepredvidive načine.

Iz gore navedenih razloga, dve nezavisne studije su se okrenule istoj novoj strategiji, ali su koristile različite metode za “kreiranje” novih genetski modifikovanih bakterija. Eksperimenti su vršeni na bakteriji E. Coli, kojoj je veštačkim putem u potpunosti izmenjen genom. U toku studije, naučnici su uspeli da ovaj mikrob učine u potpunosti zavisnim od jedne vrste amino-kiseline koja ne postoji u prirodi, već je sintetisana u laboratoriji. Bez ove sintetičke hrane, genetski modifikovan mikrob nema nikakve šanse da preživi!

Preživaljavanje ovih mikroba je u tolikoj meri zavisilo od ove veštački stvorene amino – kiseline, da nakon milion testiranih primeraka, nije pronađen nijedan koji je uspeo da mutira ili pronađe drugi način da preživi bez sintetičkog nutrijenta.

Izvor: iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.