kampanja protiv nasilja
Haljina u kampanji o kojoj se priča

Nakon svetske debate na temu da li je dvobojna haljina modne kuće Roman Originals crno – plava ili zlatno – bela i (naučno dokazanog) otkrića da je prvi odgovor tačan, ova bizarna “pitalica” dobila je neočekivan nastavak.

Misterija boje haljine je rešena, a ovaj odevni komad postao je “junak” jedne kampanje!

“Zbog čega je tako teško videti je crno-plavu? Jedina iluzija koja postoji jeste da je ovo njen izbor. Jedna od šest žena je žrtva nasilja. Zaustavite nasilje nad ženama”, glasi jasna poruka uz fotografiju iznad organizacije Salvation Army, koja je pokrenula kampanju za borbu protiv nasilja nad ženama.

Izborom haljine koja je trenutno najpoznatiji komad odeće na svetu ova organizacija je napravila sjajan potez, budući da je “misterije dvojbone haljine” privukla veliku pažnju javnosti i pokrenula čitav niz online rasprava.

Više o misterioznoj haljini, kao i rešenje zagonetke možete saznati OVDE.

Alarmantni podaci ukazuju na to da svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Prema dokumentu Uprave za rodnu ravnopravnost RS “Mapiranje porodičnog nasilja prema ženama u centralnoj Srbiji” iz 2010. godine, taj procenat iznosi 54,2 odsto, što znači da je svaka druga žena iskusila nasilje u porodici.

[tweetherder]Čak 37,5 odsto žena prijavilo je da je porodičnom nasilju bila izložena u proteklih godinu dana.[/tweetherder]

Deset odsto žena prijavljulje fizičko nasilje u proteklih godinu dana, a skoro 22 odsto je telesnom nasilju bilo izloženo nekad u životu. Kada je o psihičkom nasilju reč, brojke još više zabrinjavaju: čak 32 odsto žena u Srbiji bilo je izloženo takvom nasilju u proteklih godinu dana, a tokom života ga iskusi skoro polovina njih – 48,7 odsto!

Izvor: fastcompany.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.