Nasilje nad ženama: Ovo su prvi znaci zlostavljanja u vezi!

zlostavljanje

Prva polovina ove godine  će u Srbiji ostati upamćena po najvećem broju žena koje su nastradale od ruke nasilnih muževa. Čak 28 žena je ubijeno, broj povređenih meri se stotinama.

Zlostavljanje i nasilje u vezi veoma je ozbiljna tema. Osobe bliske zlostavljanim ženama, u najvećem broju slučajeva, nisu ni svesne kroz kakav pakao one prolaze.

Psihičko zlostavljanje i maltretiranje često je praćeno fizičkim zlostavljanjem koje nekada može imati i tragičan ishod.

Ovo su rani znaci zlostavljanja u vezi:

1. Intenzitet

Preteran šarm, laganje da bi se prikrila nesigurnost, potreba za pobedom prilikom iskazivanja argumentovanih stavova sa vašom porodicom i prijateljima, preterani gestovi koji se čine preuranjenim, odnosno na samom početku veze. Bombardovanje mnogobrojnim porukama u kratkom vremenskom roku, opsesivno ponašanje, insistiranje da se odmah uozbiljite.

2. Kontrola

Partner vam neprestano govori šta i kada treba da kažete, pojavljuje se na vašem radnom mestu bez prethodne najave, proverava vaš mobilni telefon, elektronsku poštu, naloge na društvenim mrežama, prekopava vaše stvari, prati vas gde god da krenete – ukratko, čini sve ono zbog čega se osećate nesigurno i ugroženo.

3. Izolacija

Ako vaš partner insistira da svoje slobodno vreme provodite samo sa njim, čini vas emocionalno ili psihički zavisnima, sprečava vas da se viđate sa porodicom ili prijateljima ili da obavljate vaše svakodnevne, ustaljene obaveze – treba da se zapitate da li je sa vašom vezom sve u redu.

4. Kritikovanje

Naziva vas pogrdnim imenima, ismeva vaša uverenja, ambicije ili prijatelje, daje vam do znanja da je on jedina osoba kojoj je istinski stalo do vas? Ako vam vaš partner na ovakav način “ispira mozak”, postoji velika šansa da je on potencijalni nasilnik.

*** Ukoliko ste propustili: Dečko ju je prevario pa pretukao – ovo je njena potresna ispovest!

5. Sabotiranje

Propuštate svakodnevne obaveze (odlazak na posao, fakultet…) zbog započete svađe, partner “glumi bolest” (najčešće nervni slom), raskida sa vama po nekoliko puta nedeljno ili sakriva vaše ključeve, novčanik, telefon ili bilo šta što vam je potrebno u datom trenutku.

6. Krivica

Čini da se osećate krivim i odgovornim zbog njegovog načina ponašanja, kriveći celi svet ili vas za svoje probleme. Emocionalno manipuliše vama i  često govori “Ti si kriva za sve”.

7. Bes

Preterane reakcije zbog bezazlenih stvari, konstantno gubljenje kontrole, nasilni ispadi, česte promene raspoloženja, peterano konzumiranje alkohola kada je uznemiren, upućivanje pretnji – uopšteno, načini ponašanja zbog kojih se plašite za svoju sigurnost.

8. Ljubomora

Iracionalne reakcije kada komunicirate sa drugima, bes kada pričate sa muškarcima, konstantno optuživanje da flertujete/varate, zamerke zbog vremena koje provodite sa porodicom i prijateljima ili zahtevanje da se zna svaki pokret i akcija koje napravite u svakom trenutku vašeg života – sve su to potencijalni znaci da je vaš partner sklon “ispadima” koji vas mogu koštati psihičkog (ali i fizičkog) zdravlja.

Foto: pinterest.com
Izvor: thoughtcatalog.com
3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.