NANO je IN – ili koliko brzo rastu nokti?

nano u kozmetici
Nano čestice – od prirode do makeup-a (foto: MariaMorri/Flickr.com)

 

“A dwarf standing on the shoulders of a giant may see farther then a giant himself“
“Patuljak koji stoji na ramenima džina može da vidi dalje nego džin”- Robert Barton

Šta je nano?

Nano svet je beskrajano velik. Oksimoron o kom vredi prodiskutovati.

Nano je reč izvedena iz grčke reči nanos što znači patuljak i ova reč se koristi uglavnom kao prefiks ispred neke druge reči, najčešće merne jedinice. Pa je tako jedan nanometar jednak 0, 000 000 001 metar.

Da bi razumeli veličinu jednog nanometra možemo reći da naši nokti porastu u proseku za 1 nanometar u sekundi. Mislite o tome kada sledeći put odete na pedikir.

Ako se ne upotrebljava kao prefiks za mere, reč nano pronalazimo ispred reči koje su vezane za nano tehnologiju gde označava aktivnosti, manipulaciju i ponašanja različitih materijala čija je bar jedna dimenzija u opsegu nano skale što je 1-100 nm.

Nano tehnologija je prisutna skoro u svakoj grani industrije, a naročito se obraća pažnja na njenu primenu u medici i farmaciji. Vakcine uz upotrebu igle uskoro bi mogle da budu prošlost, budući da je 2013. godine predstavljen i prvi nano flaster kao nosač vakcine.

Kozmetika ili nije sve u veličini, ima nešto i u kontroli

U kozmetici nano čestice se koriste ili kao UV filteri ili kao nosači koji ciljano i kontrolisano mogu da prenesu aktivnu materiju na mesto gde treba da deluje u koži.

UV filteri kao što je titanijum dioksid ili cink oksid nalazimo u kremama koje prepoznajemo po karakterističnoj teškoj razmazivosti i kreč beloj boji. Nakon usitnjavanja ovih čestica do nano veličine one postaju providne.

[tweetherder]Najveća primena nano tehnologije u kozmetici je upravo u preparatima za zaštitu od sunca,[/tweetherder] gde se usitnjavanjem čestica UV filtera omogućava i bolja razmazivost odnosno bolja pokrivenost kože, a samim tim i ravnomernija zaštita.

Nano titanijum dioksid nalazi se i u prirodi.

Čvrsto -tečne nano čestice služe za pakovanje aktivnih materija kao što su antikosidanti, vitamini, hidrirajuće i druge aktivne materije. Na taj način efikasnije i kontrolisano isporučivanje aktivne materije obezbeđuje bolju stabilnost )na primer vitamina), efikasnost, dublje prodiranje aktivnih materija što pre svega znači kozmetički proizvod koji bolje i brže deluje.

Do sada se komercijalno mogu pronaći kreme za lice sa retinolom (vitaminom A) u nano čestici, kreme, sprejevi, maske za lice sa nano česticama zlata ili srebra. U proizvodima šminke, nano čestice su najčešće pigmenti koji daju boju proizvodu. Na taj način postiže se intenzivnija boja i bolja pokrivenost (neprovidnost).

Nano emulzije su fine kreme gde su čestice ulja i vode usitnjene do nano veličine i tako daju proizvod koji je moguće naneti sprejom. Sprej je interesantna i pre svega praktična vrsta proizvoda. Naravno, on je imao svoja ograničenja sve dok nano tehnologijom u Japanu, početkom 21.veka nisu napravili prve najlon čarape u spreju.

Nano je brzo postao IN i ideje o primeni su krenule da se ređaju.

Od nedavno su u ponudi i ručni nano atomizeri, zapravo mali, kućni aparati za koje proizvođači tvrde da pretvaraju čestice bilo kog losiona ili kreme u nano čestice i na taj način obezbeđuju bolje i brže prodiranje kreme u dublje slojeve kože. Imaju pristupačnu cenu, a njihova pouzdanost i funkcionalnost je za sada diskutabilna.

Mišljenja kako kupaca tako i stručnjaka po pitanju nano kozmetike su podeljena. Klijenti uglavnom očekuju mnogo, sa pravom. Stručnjaci debatuju oko sigurnosti upotrebe određenih nano materijala i dugoročnih efekata njihove upotrebe kao i da li nano čestice zapravo prodiru kroz kožu ili ne.

Stalno se usavršavaju pravila za označavanje nano materijala i tehnologije na deklaracijama proizvoda, a sve u cilju zaštite kupaca. Po Evropskom zakonu o kozmetici, nano materijal po definiciji predstavlja nerastvoran i biootporan materijal, veštački proizveden sa jednom ili više dimenzija u opsegu nano skale što je 1-100nm.

Priroda i nano

Nano materijali se nalaze svuda oko nas u prirodi. U tlu, okeanima, površinskim vodama, neki nano materijali kao što su grafen i fuleren su otkriveni u svemiru. Sedef, pamuk, korali su nano materijali. Mleko i rikota sir. Još egzotičnije je da su krila leptira nano kao i krv.

Nano je u prirodi oduvek IN i nauka kao i uvek pokušava da dokuči te savršene i misteriozne zakone i stavi ih na raspolaganje čoveku koji je njen deo.

U ovom beskrajno velikom svetu, sačinjenom od malih čestica i lepota je pronašla svoje mesto. Čini mi se savršeno…

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.