Mnogo je dijeta koje nude naizgled jednostavno rešenje za gubljenje kilograma, ali to je često samo varka (foto: Streetwise.com)
Mnogo je dijeta koje nude naizgled jednostavno rešenje za gubljenje kilograma, ali to je često samo varka (foto: Streetwise.com)

Dijete obično nude brzo rešenje za gubljenje kilograma, i, čak i ako deluju, rezultati su obično kratkotrajni i kilogrami se sami vraćaju. Najveći problem ovih nezdravih dijeta je što nipošto ne treba dugoročno prihvatiti ovakav plan ishrane jer su nutricionistični neuravnotežene. [tweetherder]Mnoge od dijeta nemaju nikakv efekat, dok su neke veoma opasne[/tweetherder], jer se zasnivaju na neosnovanim činjenicama da ćete izgubiti kilograme ako se, na primer, nakljukate sedativima i prespavate nekoliko dana (dijeta Uspavana lepotica).

Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost su ključ za gubljenje kilograma (foto: HuffingtonPost)
Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost su ključ za gubljenje kilograma (foto: HuffingtonPost)

Čini se da se svakog dana pojavi neka nova dijeta uz koju ćete zagarantovano izgubiti 10 kilograma za dva dana, i to lakše i brže nego sa ijednom pre nje. “Mnoge dijete se zasnivaju na sledećem: uzmete nekoliko namirnica, date im supermoći, i napravite plan da ubedite ljude da će ako jedu njih i samo njih izgubiti kilograme”, kaže Alexandra Caspero, nutricionista iz Sakramenta. Sledeće dijete vam možda i mogu pomoći da izgubite nekoliko kilograma, ali mnoge su isuviše naporne, imaju stroga ograničenja, a neke čak mogu izazvati i trajno oštećenje zdravlja.

1. Dijeta sa presnom hranom

Svaki ekspret za ishranu će vam reći da povećanje unosa voća i povrća i smanjenje nezdrave hrane ima pozitivan efekat na gubitak kilograma, ali ova dijeta zabranjuje hranu koja je obrađena ili skuvana na bilo koji način. Oni koji jedu samo svežu hranu kažu da termička obrada uništava sve hranljive materije iz voća i povrća. Ovo je sa neke strane tačno, ali kuvano povrće u sebi i dalje sadrži dosta vlakana, vitamina i minerala, dok se kod nekih kuvanjem čak i povećava količina nutrijenata, i u sito vreme ubijaju bakterije. Najveći problem kod ove vrste ekstremnog veganizma – priprema hrane. Čini se da oni satima seckaju, blendiraju, miksaju, čiste, suše, ljušte…

2. Alkalna dijeta

Ova dijeta zahteva da se odreknete mesa, slatkiša, kofeina, alkofola, veštačke i prerađene hrane i okrenete se ishrani baziranoj na voću, povrću, orašastim plodovima i semekama. Ona ima pozitivne strane: sveži proizvodi su u prednosti nad veštačkim, i to vam može pomoći u gubljenju kilogarama. Ali vaše telo je samo sposobno da održava svoju Ph vredost na nivou na kom ona treba da bude, a do sada čak i nema proverenih podataka da Ph vrednost organizma utiče na vašu težinu. Zaključak je da je ova dijeta veoma rigorozna, komplikovana i zabranjuje hranu koja je inače zdrava, kao što su meso i mlečni proizvodi.

3. Dijeta po krvnim grupama

Ona se bazira na činjenici da hrana koju unosite hemijski reaguje sa vašom krvnom grupom. Na primer, oni sa O krvnom grupom moraju da jedu  nemasno meso, povće i voće, a izbegavaju pšenicu i mlečne proizvode. Sa druge srane, krvna grupa A treba da se hrani vegeterijanski, a osobe sa grupom B moraju da izbegavaju piletinu, kukuruz, pšenicu, paradajz i semenke susama. Ali ne postoji nikakvo naučno pokriće ovakvog načina ishrane, niti dokaz da vaša krvna grupa utiče na gubljenje kilograma.

4. Mesečeva dijeta

Ona se, kako joj i ime kaže, zasniva na mesečevim menama. Njena brza verzija uključuje dan posta, kada se pije samo voda ili sok u periodu mladog ili punog meseca, a njome ćete, navodno, izgubiti 3 kilograma vode svakoga dana. Prošitena verzija počinje danom posta i nastavlja se posebnim planom ishrane za svaku fazu mesečevih mena. Čak i da izgubite nešto na težini od nejedenja, to nema nikakve veze sa Mesecom, a kilogrami će se brzo vratiti.

5. Dijeta Pet zalogaja

Jedite šta god želite – ali samo po pet zalogaja. Kod ove dijete preskačete doručak, a onda jedete samo pet zalogaja za ručak i još pet za večeru. A čak i da uzimate gigantske zalogaje najkaloričnije hrane, opet ste u rangu od 900-1000 kalorija dnevno, koji neće dati vašem telu neophodnu energiju.

6. Detoksikacija/Dijeta sa limunadom

Ova dijeta je prisutna decenijama i ima mnogo varijacija. Uglavnom se zasniva na napitku napravljenom od limunovog soka, javorovog sirupa i kajenske aleve paprike, pomešanih sa vodom. U osnovi, ovo znači da pijete diuretike i uglavnom izbacujete vodu iz organizma. A kada ponovo počnete da jedete čvrstu hranu, neminovno ćete se ugojiti. Nuspojave ove dijete su  umor, mučnina, vrtoglavica i dehidratacija.

7. Dijeta sa bebi hranom

Ako je bebama za rast i razvoj dobra pasirana hrana, onda je dobra i za vas. Ali znate šta – vi niste bebe. Pobornici ove dijete doručak i ručak zamenjuju sa oko 14 teglica bebi hrane, koja sadrži od 20 do 100 kalorija, a za večeru jedu niskokaloričnu hranu. Možda ćete njome izgubiti nekoliko kilograma, ali ko želi da svakog dana nosi na posao teglice sa ispasiranom hranom?

8. Kupus dijeta

Majka svih nezdravih dijeta i plan koji se bazira na jedenju čorbe od kupusa na svaka dva do tri sata u trajanju od nedelju dana, uz ostale niskokalorične namirnice, kao što su banana i obrano mleko. Ona, u kratkom roku, zaista podstiče gubljenje kilograma. Ali to je dijeta kratkog daha. Ona takođe može izazvati nadimanje od tolikog unosa kupusa, a siromašna je proteinima, koji su važni za mišićnu masu.

9. Dijeta sa grejpfrutom

Svi podržavaju unos ovog voća nakon obroka, ali po nekim verzijama ove, 80 godina stare dijete, vaši obroci se sastoje samo iz grejpfruta i soka od njega, tvrdeći da sadrži enzime koji sagorevaju masnoće i pomažu da za 12 dana izgubite 6 kilograma. Ova dijeta ograničava unos kalorija na 800 do 1000 dnevno, a u nekim slučajevima zabranjuje se da se unosi ekstremno topla ili hladna hrana, da se namirnice pripremaju u aluminijumskoj posudi i da prođe najmanje četiri sata između obroka. Previše zahteva, čini se.

10. Dijeta Uspavana lepotica

Ako spavate, nećete jesti. Priča se da ova dijeta potiče od Elvisa Preslyja, a zasniva se na činjenici da ljudi idu do ektrema i sebe kljukaju sedativima kako bi spavali danima bez da išta pojedu. Ali spavanje može izazvati umrtvljenje mišića zbog nekretanja i rizik od smrti, kažu stručnjaci. Možda ćete se na kraju probuditi lakši jedan kilogram, ali postoji rizik da se uopšte ne probudite, kažu nutricionisti.

11. Dijeta sa vatom

Jesti loptice vate umočene u sok od narandže – užasan vid ishrane koji je nastao na YouTube-u, forumima na Facebook-u i drugim društvenim mrežama, je izuzetno opasan način da potisnete glad. Ne samo da vas ovo sprečava da jedete normalnu hranu i unosite neophodne hranljive materije, već jedenje bilo čega što nije hrana može izazvati začepljenje utobe. A najgore od svega je što se vata i ne pravi od pamuka, već od izbeljenih sintetičkih vlakana.

Izvor: HuffingotonPost.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.