cold-and-flu-2

Kada osetite prve simptome prehlade, čini vam se da je jedino rešenje da navučete ćebe preko glave i pomolite se da se nos što pre otpuši, a kašalj i kijavica nestanu. Ali čekanje da nazeb prestane sam od sebe vas može koštati i dve nedelje neprijatnog osećaja. Zato [tweetherder]postoji mnogo brži način za ozdravljenje.[/tweetherder] Ako se posle prvog kijanja ili kašljanja budete pridržavali sledećih saveta koje su preporučili doktori, već posle 24 časa ćete se osećati mnogo bolje i zdravije.

Woman with a cold

07:00 – Tuširanje vrelom vodom

Možda će vam teško pasti da se onako bolešljivi odvučete iz postelje u kupatilo, ali vruć tuš može razbiti ukočenost od celonoćnog ležanja. Vlaga i para pomažu kod oslobađanja sluzi i pročišćavanja sinusa, pa ćete lakše disati.

08:00 – Uzmite dve kašike sirupa od zove

Ovaj sirup ćete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i ima antivirusna svojstva i jača imuni sistem. Uzimajte po dve kašike sirupa od zove tri puta na dan da bi smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili gripa. Sirup takođe deluje i preventivno ako ste bili u kontaktu sa nekim ko je bolestan.

09:00 – Doručkujte jaja i čaj

Jaja se sastoje od proteina i sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina koje su veoma važne da bi se telo izborilo sa prehladom. Uz omlet popijte šolju čaja sa limunom i medom. “Med je bolji i od sirupa za kašalj, jer ga se rešava oblaganjem stražnjeg dela grla”, kaže Zeyed Baker, pedijatar iz Nju Džersija.

12:30 –  Dodajte leblebiju i golicu hrani

Ova dva sastojka su bogata cinkom, nutrientom koji pojačava otpor vašeg organizma i smanjuje upalu. Istraživanja pokazuju da uzimanjem cinka tokom prvih sati prehlade smanjujete njeno trajanje i intenzitet. Takođe, možete u apoteci potražiti i pastile sa cinkom i uzimati dve dnevno dok se ne rešite nazeba.

14:00 – Pijte dosta tečnosti

Hidratacija je presudna kada se borite protiv bolesti, naročito jer blago povišena temperatura povećava znojenje, što može dovesti do dehidratacije tela. Unos veće količine tečnosti takođe razgrađuje sluz koja se taloži u nosu i grlu, pa je neophodno uzimati i do dve čaše više od normalnog. U tome vam mogu pomoći i topli čajevi i ukusne supice.

15:00 – Prošetajte

Kada se osećate loše, 20-ominutna šetnja oko kvarta vam može dati energiju i pomoći oko prehlade. Umerene vežbe, poput hodanja, će podstaći dublje disanje i otvoriti nosne kanale da bi lakše disali. Vežbanje takođe povećava nivo korisnih bakterija u organizmu koje kontrolišu vaš imuni sistem, pokazuju istarživanja časopisa Gut.

18:30 – Pojedite pileću supu

Nije bilo uzalud to što vam je mama uvek donosila tanjir vrele pileće supice kada ste bili prehlađeni: isparavanje i sastojci ove supe se uspešno bore protiv hemikalija koje izazivaju upale u telu. Čak i ako ne možete skuvati domaću, i supa iz kesice je odlična zamena za borbu protiv nazeba.

21:00 – Pročistite grlo i nos

Sluz koja se ne izbaci, tokom noći će se nagomilati i izazvati infekciju, pa je zato veoma važno da se pre spavanja inhalirate. Možete nos i grlo isprati slanom vodom ili je zagrejati i napariti lice iznad kipuće vode.

22:00 – Vreme je za spavanje

Kada se borite sa prehladom, ne smete ostajati do kasno ispred televizora. Vašem telu je neophodan odmor od najmanje sedam sati da bi se pobedio nazeb. Za lakši san, dodajte još jastuka da bi vam glava bila više postavljena ako  vam je nos i dalje zapušen. Ovo pomaže da se pročiste sinusi i otvore se nosnice.

Izvor: Shape.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.