Muči te SALO NA STOMAKU? Evo zašto ne uspevaš da ga se otarasiš!

Skoro svi imaju problem masnih naslaga na stomaku, ali kako ih se otarasiti? (foto: cureim.com)
Skoro svi imaju problem masnih naslaga na stomaku, ali kako ih se otarasiti? (foto: cureim.com)

Radili ste stotine trbušnjaka dok se niste osetili kao da vam je prešao autobus preko stomaka. Znojili ste se na pokretnoj traci. Brojali kalorije. I šta se od toga dobili? Verovatno jedino umor, glad i upalu mišića. I pored svog uloženog truda i dalje vam iz pantalona viri ‘pojas za spasavanje’. Kao da salo oko stomaka ima neki sopstveni život na koji vi apsolutno nikako ne možete da utičete. Doktor Mercola, čuveni nutricionista i pobornik aleternativne medicine pokušava da dođe do srži ovog problema sa kojima se susreće skoro svako do nas. I koji svakog frustrira.

Ovo je njegovo viđenje toga [tweetherder]u čemu mi zapravo grešimo kada je salo na stomaku u pitanju[/tweetherder] i kako ga se jednom za svagda otarasiti.

Je li salo oko stomaka zaista toliko opasno?

Da, to je zapravo naopasniji oblik masnoće na telu i potreban je neverovatan napor i disciplina kako bi ga uklonili. Nije sve u dobijanju trbušnjaka. Radi se o tome da ne dobijete dijabetes, srčana oboljenja, moždani udar ili neko drugo hronično oboljenje. Salo oko stomaka stvara upale u vašem organizmu i može izazvati mnoge bolesti povezane sa metabolizmom. Razlog zašto mnogi ljudi ne uspevaju da se otarase ovih naslaga je što im nedostaje ključni faktor na putu ka zdravom životu. A to je ISTRAJNOST.

Istrajnost se ogleda u tome da se podignete ako padnete, da potresete prašinu i nastavite uz reči: ‘OK, to nije uspelo, šta dalje?’ To zapravo znači da nikada ne odustajete. Ovo je lako zaboraviti, jer je tako očigledno. Dok ne preuzmemo potpunu kontrolu nad svojim delima, uvek gledamo u poslednji propali pokušaj da dijetom ili nekom ‘magičnom’ pilulom izgubimo kilograme. Istrajnost je svesni izbor da preuzimamo odgovornost i da pokušavamo dok god ne uspemo.

Ovo su glavni razlozi zašto se i dalje mučimo sa salom na stomaku (foto: stateschronicle.com)
Ovo su glavni razlozi zašto se i dalje mučimo sa salom na stomaku (foto: stateschronicle.com)

Zašto se toliko mučite?

Godine: Od negde 30. godine nivo vašeg hormona rasta – HGH-a opada, a to negativno utiče na razlučivanje masnoća u organizmu i na mišićnu masu, i sve je teže izgubiti kilograme. Srećom, ne morate odmah odustati jer ste u zrelijim godinama. To samo znači da morate uložiti dodatni napor kroz vežbanje i zdravu ishranu ne bi li došli do cilja.

Vežbanje: Ako se vaš trening sastoji od uglavnom kardio vežbi, onda se nemojte iznenaditi što ne mršavite. Kardio je među najmanje efikasnim načinom vežbanja kada je gubitak težine u pitanju. Umesto toga, radite veoma intenzivne vežbe sa maksimalnim opterećenjem, ali u manjim intervalima i sa pauzama između. Na taj način sagorevate više masnoće nego kontinuiranim treningom. Dobra vest je da vam je potrebno samo 20 minuta 3 puta nedeljno. Veoma je važno ubaciti i neke vežbe za jačanje, ali ne bojte se, dame, nećete od njih napraviti velike bicepse. Ruke će vam se lepo zategnuti i neće više biti mlitavog sala koje leluja kada ispružite ruku. Zato ozbiljno razmislite o dizanju tegova kada sledeći put krenete da vežbate.

Hrana: Možete vežbati dok vam se mišići potpuno ne ukoče, ali i dalje ćete se boriti sa masnim naslagama dok god drastično ne promenite način ishrane. To ne znači da budete poslušni od ponedejka do petka, a onda za vikend uz opravdanje ‘bio sam dobar cele nedelje’ smažete sve ono od čega ste se uzdržavali. Budite iskreni: da li vaša svakodnevna ishrana sadrži proivode bogate šećerom, zasalađene žitarice i hranu punu loših masti? Morate jesti pravu hranu ako želite da se otarasite sala na stomaku. Fokusirajte se na povrće i prerađene ugljene hidrate zamenite žiraticama bogatim dobrim mastima. Njih možete pronaći u avokadu, orašastim plodovima, kokosovom ulju, puteru, jajima i organskom mesu.

Stres: Svi smo na neki način pod stresom. Život je danas dovoljno stresan, i to nikako ne možemo da izbegnemo, zato moramo da naučimo da živimo sa tim. Stres čini da vaše telo proivodi kortizol, takozvani hormon stresa, koji troši čiste mišiće i čini da telo zadržava masnoću u predelu stomaka. On, takođe, proširuje ćelije masnoća i omogućava im da skladište više masti. Zato pronađite način da se izborite sa stresom. Spavajte više, idite na masažu, odvojite vreme za sebe i radite ono u čemu zaista uživate. Ne dozvolite stresu da vas goji.

Izvor: Collective-evolution.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.