Modna revolucija: Premršave manekenke zabranjene u Francuskoj

anoreksija-manekenke

U Francuskoj je na snagu stupio zakon o zabrani preterano mršavih modela na pisti, za kršenje zakona kazna iznosi 70.000 eura!

Modeli će morati da imaju uverenje lekara da su zdravi i da je njihov BMI (indeks telesne mase) prihvatljiv. Ovo uverenje će važiti dve godine. Identični zahtevi su postavljeni i u drugim zemljama, članicama EU.

Još jedan ključni element ovog zakona je da fotografi moraju da označe fotografije koje su retuširane ili na bilo koji način poboljšane. Marosol Turan, francuski ministar zdravlja izjavio je da nerealne fotografije imaju loš uticaj na mlade ljude, koji gube samopouzdanje i narušavaju opšte zdravlje.

Turen je dodao da je cilj ove zabrane da smanji promociju nepristupačnog ideala lepote, kao i da spreči anoreksiju kod mladih ljudi.

Od 01. oktobra, 2017 godine, komercijalne fotografije će morati da nose natpis “Retuširane fotografije”, ukoliko one na bilo koji način izmenjene ili ulepšane.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Francuske, 40.000 ljudi pati od anoreksije, 90 posto od njih su adolescenti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.