Mila Marčeta: “Vrednujte i slavite svaki korak koji napravite u dobrom smeru!”

mila-marčeta

Za Milu Marčetu, korporativni život je deo svakodnevice. 

Ova dama već skoro dve decenije suvereno vlada svetom IT-a, a svoje bogato korporativno iskustvo upotrebila je kako bi pomogla drugim poslovnim ljudima da lakše i brže ostvare svoje lične i poslovne ciljeve.

Mila je svoje lično iskustvo obogatila edukacijom u oblasti coachinga – danas poseduje sertifikate ertifikate Coaching Akademije iz Beograda, kao i poseban sertifikat za korišćenje 20 najefikasnijih Coaching tehnika Dr Sc Nade Kaiser, docenta Univerziteta u Štutgardu, a osnivač je i vlasnik coaching centra Sidro.

Sa Milom smo proćaskali na temu korporativnog života, važnosti edukacije i položaju pripadnica nežnijeg pola u surovom poslovnom svetu.

S: Kako biti savršena na poslu?

Dovoljno je biti zadovoljna, rekla bih. Opterećenje savršenošću odnosi čar nepredvidljivosti, zaigranosti, radosti, a sve to je, po meni, mnogo važnije nego biti savršena.

S: Radite u korporacijama više od dve decenije – šta je ono što najviše volite u korporaciji i čemu učite ljude iz vašeg tima?

Korporacije se vide kao tromi glomazni sistemi koji ne dozvoljavaju individualnost i guše kreativnost. I ta predstava je, uglavnom, tačna. Ali je, zapravo, tačna onoliko koliko dozvolimo da to uverenje formira naš lični odnos prema poslu, poslovnom okruženju, ljudima sa kojim radimo. Zamislite samo – ako radite u korporaciji koja ima nekoliko stotina ili hiljada zaposlenih, koliko znanja se nalazim u tim ljudima. A da ne pričamo o tome koliko imate mogućnosti da upoznate i sarađujete sa sjajnim ljudima koji na ovaj ili onaj način mogu obogatiti vaš život. Dakle, ako posmatrate korporaciju kao ćup sa blagom i otvorite oči i um za prihvatanje onog što vam je korisno, možete vrlo lepo živeti svoj poslovni san. Sa druge strane, ako ste vi sigurni u sebe, u ono što znate, u svoje sposobnosti i veštine, ako se iskreno držite svojih etičkih i profesionalnih principa, niko i ništa vas neće ugušiti. Važno je ovde napomenuti da je preduslov za sve to da ste se vi i korporacija međusobno izabrali zato što ste prepoznali da delite iste poslovne vrednosti. Ako su vam vrednosti iste, sve ostalo se može prihvatiti, uskladiti, ili, u krajnjem slučaju, otpisati kao nebitno. Zato, savet za sve one koji idu na intervju za posao – ne budite stidljivi, pitajte glasno i jasno “Koje vrednosti se cene u ovoj kompaniji”. Kao što kompanija bira da li će vas da zaposli, tako i vi izaberite u kojoj kompaniji hoćete da radite. Čak i kada vam se čini da nemate izbora i da treba da budete sretni ako vas bilo ko izabere, nemojte praviti kompromis sa svojim vrednostima. Cena takvog kompromisa je prevelika.

mila-mirčeta

S: Da li dva podjednako kvalitetna stručnjaka mogu imati različit pristup u ostvarivanju poslovnih uspeha i od čega to zavisi?

Već godinama unazad, i teorija i praksa upravljanja tvrde da su znanje i inteligencija dve vrednosti koje se podrazumevanju, koje su potreban, ali ne i dovoljan uslov za uspešnu karijeru. Ono što razlikuje uspešnu od neuspešne osobe je emocionalna kompetencija, ono nešto što se naziva i emocionalna inteligencija. Emocionalna inteligencija se najjednostavnije opisuje kao sposobnost prepoznavanja i razumevanja emocija i njihovog uticaja na ponašanje. Oni koji imaju visok stepen emocionalne inteligencije ponašaju se u skladu sa svojim emocijama, a isto tako imaju sposobnost da se usaglase sa emocijama drugih ljudi. Oni koriste emocije za napredak u karijeri, jer umeju veštije da upotrebe svoje znanje i inteligenciju u pravom trenutku i na pravi način. Visoka emocionalna inteligencija nam daje veštine i alate za kreiranje sadržajnijih odnosa sa kolegama, za podizanja motivacije za rad i na kraju za postizanje naših poslovnih ciljeva, kao i poslovnih ciljeva kompanije.

S: Šta je najbitnije znati kada je poslovni uspeh u pitanju?

Za početak, definišite šta je poslovni uspeh za vas. Baš za vas lično. Kako ćete znati da ste postigli uspeh? Kako ćete se osećati? Kako ćete izgledati? Znaćete da ste svoj uspeh dobro definisali ako vas pomisao na ostvareni uspeh motiviše da se svojim poslom bavite sa puno strasti koja obuhvata više od novca ili statusa.

S: Ako smo postavili poslovni cilj koji ne uspevamo da ostvarimo, zbog nedostatka znanja, informacija ili spoljnih okolnosti, šta bi trebalo da preduzmemo?

Preispitajte svoj cilj, na primer. Možda je cilj dobar, ali nije dobar za vas. Budite brutalno iskreni sa sobom. Ako je cilj preživeo brutalnost vašeg iskrenog preispitivanja, onda je verovatno problem negde u planu akcija. Kaže se da je ideja bez akcije samo iluzija. Ako nemate dobro i precizno definisan plan akcija, ne možete krenuti ka ostvarenju svog cilja, jer plan akcija nam kaže kad, kako i koji korak da učinimo da bismo krenuli napred. Vrednujte i slavite svaki korak koji napravite u dobrom smeru. I onaj najmanji korak vas je makar za malo približio cilju. Budite nežni prema sebi, pa se ne kažnjavajte ako vam na putu ponekad bude teško, ako posrnete pod nedaćama i sumnjama. Pohvalite svoju upornost i ne odustajanje. Ali isto tako, budite strogi prema sebi i ne dozvolite sebi nemar prema ozbiljnom poduhvatu kreiranja poslovnog uspeha.

S: Čime se po vama meri uspeh na poslu?

Moja mera uspeha je moje lično zadovoljstvo postignutim. Volim što ujutro ustajem, spremam se za posao, pratim svoju jutarnju rutinu sa lakoćom, radošću i iskrenom znatiželjom “Šta li mi današnji dan donosi?”. Moju kancelariju sam sama uredila tako da oslikava moj ukus i moje poimanje ugodnosti. Veliki prozor sa divnim pogledom – zalazak sunca je čaroban, ne znam ni sama koliko puta sam ga fotografisala. Kad krenem iz kancelarije do kuhinje po kafu, izgovorim na desetine “Dobro jutro, kako si ti danas” i razmenim još više osmeha.

S: Koliko je važna kontinuirana edukacija?

Gotovo nevezano za industriju, poslovni svet se dramatično menja velikom brzinom. Da biste ostali na vrhu talasa, morate stalno pratiti i usvajati nova znanja i saznanja. Ako ste rukovodilac, onda je vaša obaveza da znate najviše i da to znanje delite sa svojim timom i kolegama. Istovremeno, to je i jedini način da izgradite i održite svoj poslovni autoritet. Davno su prošla vremena kad je direktor “vladao” zaposlenima i gradio autoritet na strahu. Krucijalno za vaš uspeh kao rukovodioca je da budete lider. U tom smislu, razvoj liderskih veština je još jedan kontinuirani obrazovni proces. Najbolje, a i najkorisnije je ako je razvoj liderskih veština jedan segment razvoja emocionalne kompetencije. Ovaj proces traje celog našeg radnog veka zato što se svako od nas menja kao ličnost, sa godinama i sa iskustvom, pa su nam u tom smislu potrebne različite veštine, neke stare nadograđujemo, a neke nove stičemo. Isto tako, kroz proces razvoja emocionalne kompetencije, stičemo uvid u oblike ponašanja koji više nisu od koristi, nama ili kompaniji. To nam daje šansu da učimo na prethodnim iskustvima, da odbacimo ono što nam nije od koristi i nastavimo da se razvijamo u pravom smeru.

S: Mogu li žene, uprkos tome što važe za “nežniji pol”, biti uspešnije od muškaraca na poslu i kako?

Uspeh nema rodnu oznaku, bez obzira što je u srpskom jeziku imenica muškog roda. Uspeh gradimo svojim znanjem, sposobnostima i veštinama. Koliko i kako ćemo uspeti zavisi od nas, naše mudrosti i posvećenosti. Definisanje cilja, kriterijuma uspeha i akcionog plana su stepenice na putu postizanja uspeha i tom stazom prolaze i žene i muškarci. I svako od nas kvalifikuje i kvantifikuje svaki od tih koraka prema sebi, svojim vrednostima, svojim uverenjima. U tom smislu, staze ka uspehu su vrlo lične i razlikuju se, gotovo podjednako između dve žene ili žene i muškarca.

S: Da li je u prirodi žene da bude ajkula u poslovnom okruženju?

Žena koja zna šta hoće da postigne u svom poslu može biti i ajkula i sirena, šta god je za nju najkorisnije i u skladu sa njenim poimanjem poslovnog okruženja. Ja biram da budem sirena.

S: Možete li navesti par saveta za čitateljke savršene koje se još uvek traže u svom poslovnom okruženju?

Ako se još uvek tražite – to je sjajno! Znači da se niste utopile u apatiju, rutinu i pomirile sa manjim od savršenog za vas. Iskoristite tu iskru na konstruktivan način. Maštajte, ali dajte svojim snovima uzemljenje. Znanje, fokus, posvećenost, istrajnost i vaš najlepši osmeh odvešće vas upravo tamo gde želite da budete.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.