Magnezijum – važan mineral tokom trudnoće i prilikom dojenja

trudnica-magnezijum

Tokom trudnoće, zbog hormonalnih promena, rasta deteta i posteljice, potreba za hranljivim materijama i mineralima poput magnezijuma je povećana. Kod žena u reproduktivnom periodu potrebe za magnezijumom iznose oko 310 mg dnevno, dok se tokom trudnoće povećavaju na 350 mg.

Magnezijum ima blagotvoran uticaj u trudnoći jer deluje blago laksativno, sprečava kontrakcije materice, smanjuje migrenozne bolove kao i grčeve u mišićima koji su posebno učestali u poslednjim mesecima trudnoće.

Magnezijum ima važnu ulogu u koštanom sistemu i bitan je za apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti ne samo tokom prenatalnog perioda već i tokom dojenja i postporođajnog perioda.

trudnica-magnezijum-3

Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbediti njegov svakodnevni unos u adekvatnoj količini putem hrane. Međutim, ne ostvaruju sva jedinjenja magnezijuma iste učinke, pa je zato veoma bitno izabrati pravi oblik magnezijuma.

Namirnice koje su značajan izvor ovog minerala su pšenične klice, seme suncokreta i bundeve, soja, kukuruz, koštunjavo voće, pasulj, kelj, spanać, avokado, međutim zbog tempa života i loših navika, ove namirnice ne unosimo u preporučenim količinama.

hrana-bogata-magnezijumom

Zato mineralna voda, naročito ona koja ima visok nivo rastvorljivog magnezijuma koji lako i brzo dospeva do svake ćelije organizma, obezbeđuje stabilan unos dnevnih potreba za magnezijumom.

Svakodnevnim unosom magnezijuma putem suplemenata ili ispijanjem vode koja je bogata magnezijumom, zadovoljavaju se dva životno važna uslova, unosi se neophodna količina vode, a sa njom i preporučena količina magnezijuma.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.