Tamara_MG_5733_b_zelena Mg Mivela
Mnoge trudnice se žale na zaboravnost u različitim fazama trudnoće, često ne mogu da se sete gde su ostavile ključeve od kola, spisak za kupovinu, novčanik, telefon…Ova pojava naziva se trudnička amnezija ili mamomnezija, u žargonu „trudnički mozak“, i ne treba da zabrinjava jer ovakvo stanje nije dugotrajno i ne predstavlja zdravstvenu opasnost.
Neke studije ukazuju na to da do 68 odsto budućih majki pati od „rupa u pamćenju“, 54 odsto ima poteškoća u koncentraciji (posebno kod rešavanja novih i/ili nepoznatih zadataka), a 52 odsto pati od rasejanosti.

Zašto su trudnice zaboravne?

Postoji više razloga zbog čega žene u toku trudnoće ali i posle porođaja postaju rasejane. Za to su u uglavnom odgovorne hormonalne promene, umor, stres i briga za dete – da li je dovoljno jelo, da li se naspavalo, da li je pelena suva. U prvom tromesečju, žena je preplavljena emocijama i podložna promenama raspoloženja koje takođe utiču na pamćenje i koncentraciju. Pred kraj trudnoće može doći do poremećaja sna. To je period kada buduća mama intenzivno razmišlja o porođaju, zdravlju bebe i svim promenama koje je očekuju.

Kako se nositi sa trudničkom zaboravnošću?

mivela-640

Dobar san je ključni faktor u borbi protiv trudničke amnezije. Koncentarciju i pamćenje možemo sigurno da poboljšamo i pravilnom i izbalansiranom ishranom sa puno vitamina i minerala jer će naše telo primiti dovoljnu količinu hranjivih materija koje će kvalitetno da hrani naš nervni sistem.

Magnezijum, folna kiselina, omega masne kiseline, gvožđe, kalcijum, vitamini C, A i B treba da budu sastavni deo svakog obroka. Sve se više govori o blagotvornom uticaju magnezijuma u trudnoći koji sprečava mišićne kontrakcije, neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, doprinosi smanjenju umora i stresa a samim tim doprinosi boljoj koncentarciji i pamćenju.

Ima ga u namirnicama kao što su banane, orasi, kikiriki, većini tamnozelenog lisnatog povrća, mahunarkama, ribi, međutim zbog tempa života i loših navika, ove namirnice ne unosimo u preporučenim količinama. Svakodnevnim unosom magnezijuma putem suplemenata ili prirodnim putem, ispijanjem vode koja je bogata magnezijumom, u periodu trudnoće i dojenja zadovoljavaju se dva životno važna uslova – unosi se neophodna količina vode, a sa njom i preporučena količina magnezijuma.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.