Lepa koža = H³

hidratacija lica
Hidratacija je najvažnija za lep ten (foto: Caden Crawford/Flickr.com)

“Water is the driving force of all the Nature”

“Voda je pokretačka sila prirode” – Leonardo da Vinci

Posle više od deset godina rada na formulisanju i proizvodnji kozmetičkih preparata mislim da je najvažnija funkcionalna karakteristika kreme da obezbedi hidrataciju. Ako koža ima dovoljno vlage mnogi procesi koji se dešavaju s godinama i koji čine da naša koža ne izgleda lepo će biti sporiji. Kožu sa dovoljno vlage lakše je zaštiti od spoljnih uticaja i obezbediti joj negu i regeneraciju.

Dakle, moja formula za lepu kožu glasi : hidratacija x hidratacija x hidratacija=H³

Lingvistika

Ponekad je veliki problem pronaći dovoljno adekvatan prevod sa engleskog na naš jezik. Pojedini pojmovi se prevode jednom te istom rečju iako zapravo predstavljaju različite procese ili pojave. Najčešće je potreban opis u više rečenica da bi se adekvatno prevela funkcija neke kreme. Firming, boosting, energizing, conditioning, healing, soothing, ageing, blemish…

Samo za ono što na našem jeziku zovemo piling postoje u engleskom čak 3 reči (exfoliation, peeling, scrubing). I svaka označava uklanjanje mrtvog sloja kože sa površine, ali na drugačiji način.

Hidratacija

Hidrataciji su u engleskom jeziku dodeljena dva termina moisturizing i hydrating. Iako se, na prvi pogled, čini da su sinonimi, ovi izrazi označavaju dva različita mehanizma.

Moisturizing je proces sprečavanja gubitka vlage, tako što krema formira zaštitni, uljani film na površini kože, koji vlagu drži zarobljenom ispod kože. U grupu moisturizera spadaju bademovo ulje, avokado ulje, ši puter, ulje semenki grožđa i mnoga druga ulja. Najpoznatiji omekšivači su hijaluronska kiselina, glicerin i sorbitol. Što je naša koža suvlja potrebniji je deblji sloj moisturizera, koji u suštini čini kožu glatkom i mekom.

Hydrating se odnosi na hidrirajuće supstance, koje povećavaju sadržaj vode u gornjim slojevima epidermisa. Ovaj proces čini našu kožu gipkom (elastičnom) i jedrom.

Šta je zbunjujuće? Spisak ovih supstanci, u 70% slučajeva, preklapa se u obe kategorije. To je zato što hidrirajuće komponente, koje su jednom unete u epidermis, postaju moisturizeri.

A ko je šampion?

Apsolutni šampion hidratacije i moisturizinga je hijaluronska kiselina, odnosno natrijumova so hijaluronske kiseline. Iako zvuči hemijski, ova supstanca je za nas potpuno bezopasna jer je i sami proizvodimo u našim ćelijama.

Hijaluronska kiselina, hijaluron ili skraćeno HA je supstanca koja je sastavni deo našeg organizma. Jedna odrasla osoba u svom telu ima oko 15 grama hijalurona od čega je jedna trećina upravo u koži. Zašto ga onda dodavati još?

Starenjem količina hijalurona u koži se smanjuje. To dovodi do gubitka svežine i elastičnosti, isušivanja kože i pojave prvo sitnih pa onda i dubljih bora.

Postoje razne vrste hijaluronske kiseline sa različitim namenama.

U kom god obliku da ga sadrži krema koju koristite on će naći svoj put i danas u 21.veku krema bez hijalurona je nezamisliva i usudiću se reći nedopustiva. Ponekad se kombinuje i više vrsta za postizanje što bržeg ili boljeg efekta i kremu pre svega treba birati prema tipu kože. Sjajne efekte postiže i u kombinaciji sa drugim komponentama. Zbog svog skoro mehaničkog aktivnog principa ne smeta im u njihovom delovanju te zajedno postižu sinergiju.

U Estar alhemičarskoj laboratoriji koristimo tri vrste hijalurona. Jedna obezbeđuje trenutnu, druga produženu hidrataciju, a treća je upakovana u male sfere, što je izvanredno za popunjavanje sitnih bora.

Do skoro se hijaluron koristio isključivo u preparatima za lice i tek odnedavno je pronašao svoju primenu u kremama za telo. Uz dobar piling i naknadno nanošenje kreme sa hijaluronom, koža tela čak i zimi može da izgleda fantastično.

Hidratacija tela, unošenjem dovoljne količine vode i hidratacija kože unošenjem hidrirajućih komponenti preko krema i drugih preparata stvara dobru podlogu za dugoročno lep ten i kožu koja izgleda mlado i negovano.

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.