Lekovita moć muzike

Muzika je čudotvoran lek (Foto: Cristina L. F./Flickr.com)
Muzika je čudotvoran lek (Foto: Cristina L. F./Flickr.com)

Muzika ima magična svojstva – ne samo da vas može naterati da skočite sa udobnog kauča i zaigrate uz dobru pesmu, već vam može pomoći u prevazilaženju različitih mentalnih poteškoća i zdravstvenih problema – i to je naučno potvrđeno!

Muzika podiže prag bola

Osećate bol? Studija koja je objavljena u Frontiers in Psychology potvrdila je da vam slušanje muzike može podići prag bola! U pomenutoj studiji, učestvovali su pacijenti koji pate od fibromialgije (bolest koju karakteriše dugotrajni, rasprostranjeni bol u mišićima i kostima, osetljivost pojedinih tačaka u mekim tkivima (u mišićima i tetivama) i izražena malaksalost i umor).

Njima je na 10 minuta puštana muzika koju vole, bez obzira na žanr. Utvđeno je da su za vreme slušanja muzike pacijenti slabije osećali bol kao i da im je povećana pokretljivost celog tela.

Muzika poboljšava koncentraciju

Kada se sledeći put budete pripremali za neku poslovnu prezentaciju ili učili za ispit, slušajte Vivaldija ili Bacha. Studija koja je 2007. godine sprovedena na Stanford University School of Medicine otkrila je da muzika iz kasnog baroknog perioda ima neverovatan uticaj na naš mozak – povećava koncentraciju i olakšava pamćenje!

Muzika povećava fizičku izdržljivost

Svi znamo koliko nam muzika može pomoći u toku napornih časova cardio-boxa, ali da li ste znali da vam muzika može pomoći prilikom vežbi izuzetno visokog intenziteta, takozvanih HIIT treninga? Naučnici su sproveli eksperiment, tako što su 20 zdravih odraslih osoba, srednje fizičke spremnosti podvrgli “torturi”, HIIT treningu i to dva puta – jednom uz pratnju muzike i jednom bez nje.

Rezultati su dokazali da su učesnici eksperimenta napornije trenirali i više uživali u treningu dok su slušali muziku, nego kada su trenirali bez nje.

Muzika popravlja raspoloženje

Hladnoća i tmurni jesenji dani nam mogu pokvariti raspoloženje, ali muzika ima moć da “rastera oblake”. Studija iz 2011. godine koja je objavljena u Nature Neuroscience, utvrdila je da slušanje klasične muzike pospešuje oslobađanje dopamina, hormona sreće, u mozgu.

Moćni saveznici u borbi protiv depresije su Clair de Lune od Clauda Debussya, New World Symphony—Movement 4 Antonina Dvoraka i First Breath After Coma Alexandera Keatsa.

Muzika smiruje

Bes koji osećate kada se nađete u saobraćajnom špicu dok kasnite na sastanak možete neutralisati umirujućom muzikom. Studija objavljena 2013. godine u Ergonomicsu, dokazala je da vesela i brza muzika podstiče dobro raspoloženje, ali da u slučaju gustog saobraćaja i rizičnih situacija u toku vožnje, nije najbolji izbor. Kada postane “gusto”, radije slušajte balade.

Izvor: Health.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.