Revolucionarno otkriće ili potencijalna opasnost po zdravlje?
Revolucionarno otkriće ili potencijalna opasnost po zdravlje?

FDA, Američka agencija za upravljanje hranom i lekovima, je, 17 godina nakon odobravanja prvog leka za mušku erektilnu disfunkciju, odobrila i upotrebu leka Addyi, odnosno medikamenta za lečenje poremećaja smanjene seksualne želje kod žena.

“Reč je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovime se legitimiše ženska seksualnost kao važna komponenta zdravlja”, stoji u saopštenju Nacionalne organizacije potrošača.

Sa druge strane, organizacija za zaštitu potrošača Public Sitizen skreće pažnju na nus-pojave (koje su naznačene na pakovanju ovog leka), a koje se odnose na moguće snižavanje pritiska i gubitak svesti. Iz ove organizacije poručuju da od tzv. ženske vijagre ima više štete nego koristi (ako je, uopšte, ima!), kao i da veruju da će se za najviše 2-3 godine lek povući iz prodaje. 

Addyi je prethodno dva puta odbijen od strane FDA, ali su, naposletku, odlučili da legalizuju ovaj medikament nakon lobističke kampanje kompanije Sprout Pharmaceuticals kojoj su se pridružile brojne ženske organizacije.

Izvor: Zadovoljna.hr
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.