Krzno stop: Nedelja mode u Londonu prvi put potpuno bez krzna

Ovogodišnja Londonska nedelja mode, prvi put je potpuno odbacila krzno, dok sve veći broj dizajnera nastoji popraviti utisak o etičkim standardima u proizvodnji odeće.

Petodnevni događaj, druga deonica modnih najava za proleće/leto 2019. godine, ima manje velikih imena od Njujorka, Milana i Pariza, ali privlači kupce, novinare i blogere iz celog sveta zbog novih talenata i već poznatih brendova.

Prema istraživanju Britanskog modnog veća (BFC) ni jedno životinjsko krzno neće se pojaviti na londonskoj modnoj pisti, niti će biti na dizajnerskim revijama.

“Svake sezone pitamo hoće li biti krzna na modnoj pisti ili na revijama… Ovo je prvi put da su dizajneri rekli da 100 odsto neće biti krzna na modnoj pisti”, rekla je izvršna direktorka BFC-a Kerolin Raš.

“Mislim da to predstavlja promenu u njihovim kreativnim izborima i snagu kupaca i stvarno razmišljanje o imidžu koji stvaraju na nedelji mode”, rekla je.

Barberi je prošle nedelje rekao da više neće koristiti pravo krzno, poslednja modna kuća koja je odbacila životinjsku kožu u jeku sve jačih pritisaka grupa za životinjska prava i promenu ukusa mlađih klijenata.

Drugi dizajneri okrenuli su leđa krznu uključujući Versaćea i Gučija.

“Od četvoro velikih (modnih središta) London je svakako prvi koji može reći da će ovaj put biti 100 odsto bez krzna”, dodala je Raš.

U blizini glavnog modnog događaja manja grupa aktivista za životinjska prava PETA proslavljala je novost, a pet žena kostimiranih u mačke držalo je natpise “Modna pista bez krzna”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.